Їжте бургери без докорів сумління: лікарка розповіла про неочікувані переваги фастфуду

Здорова їжа та вулична їжа – поняття, які, на перший погляд, не сумісні. Проте, для тих, хто стежить за своїм харчуванням та піклується про здоров’я, маємо гарні новини: не вся вулична їжа під забороною. Лікарка-ендокринолог Юлія Кривов’яз на прикладі бургерів і шаурми розповіла, які є переваги й недоліки фастфуду.

Що корисного в бургерах

Білок

Завдяки високому вмісту білка, яловичий бургер дарує відчуття ситості на тривалий час. А сам білок легко засвоюється організмом, забезпечуючи його необхідними поживними речовинами. Готуючи бургери вдома, обирайте нежирну яловичину – класичний варіант для фаршу. Для тих, хто прагне додати різноманіття, можна використовувати куряче або індиче м’ясо. Ці два види м’яса також багаті на білок, але мають меншу жирність.

Овочі

У приготуванні бургера може використовуватися помідор, огірок, листя зеленого салату та інша зелень, яка дуже корисна для організму.

Недоліки бургерів

Біла булочка

При приготуванні бургера зазвичай використовується булочка з пшеничного борошна вищого сорту. Цей вид борошна може негативно впливати на рівень цукру в крові людей з діабетом. Якщо ви готуєте бургер вдома, рекомендується використовувати альтернативні варіанти булочок, наприклад булочку з борошна другого сорту, гречаного борошна або ж борошна з бурого рису.

Магазинний майонез

Не використовуйте магазинний майонез і соус, адже в них містяться велика кількість калорій та доданих цукрів. Краще замініть його домашнім майонезом, або грецьким йогуртом.

У чому користь шаурми

Шаурма може бути джерелом білка, вітамінів, мікроелементів та клітковини, якщо вона правильно приготована з якісних інгредієнтів. Також це великий вміст курячого м’яса і низьковуглеводних овочів.

Недоліки шаурми

Соуси, що можуть містити цукор та борошно, – це основні недоліки шаурми. Якщо ви готуєте шаурму вдома, рекомендується замінити білий лаваш на “темний лаваш”, виготовлений з борошна вищого ґатунку, або замінити його на яєчний млинець – збите та смажене яйце. Також слід збільшити кількість курки та свіжих овочів.

Читайте також: