6 поширених міфів про їжу, які заважають вам правильно харчуватися

Щодня нас оточують суперечливі поради щодо харчування. “Можна” й “не можна” змінюються дуже часто. А що ж насправді корисно, а що ні? Лікарі стверджують, що багато поширених тверджень про харчування не мають наукового підґрунтя. Насправді, деякі з них можуть бути шкідливими.

Найпоширеніші міфи про їжу

Можливо, ви думаєте, що мед чи кленовий сироп кращі за звичайний цукор, і що вони не тільки не шкодять, а й корисні для здоров’я. Але насправді все не так просто, як хотілося б. Ваш організм не розрізняє різні типи цукру. Неважливо, звідки він походить — від бджіл чи від цукрових тростин — цукор залишається цукром, і його надмірне споживання завжди буде шкідливим для нас, як показують дослідження. Тому головне — не перебільшувати з його кількістю, незалежно від того, який ви обираєте.

Сіль має погану репутацію, і це не безпідставно, адже занадто багато натрію може завдати шкоди здоров’ю. Але не варто думати, що вибір солі, чи-то морська, гімалайська або звичайна кухонна, може нас врятувати від її негативного впливу. Головне, що треба контролювати, це кількість, а не вид, як стверджує Американська асоціація кардіологів.

Щодо яєць, то вони давно є предметом суперечливих дискусій, і деякі люди вважають, що вони негативно впливають на холестерин і шкодять здоров’ю. Проте, нещодавні дослідження довели, що вони не мають такого шкідливого ефекту на рівень холестерину, як ви могли думали раніше. Вони наповнені корисними речовинами і можуть бути частиною збалансованої дієти.

Вам знайома порада “Не їсти після 6 вечора, щоб схуднути”? Вона доволі поширена. Проте, важливо розуміти, що не час доби має значення, а те, що ви їсте. Ваш організм і травна система не зупиняються о 6 вечора. Ключовим фактором схуднення є не час прийому їжі, а загальна калорійність та якість вашого раціону.

Сніданок — це важлива тема. Ви часто пропускаєте його і п’єте лише каву? Експерти радять вам змінити свої звички. Кава — це смачний і популярний напій, але це не заміна їжі. Якщо ви почнете день зі смачної і корисної їжі, ви надасте своєму організму енергію і поживні речовини, які він потребує для хорошого початку дня.

Зазвичай не обходять стороною і фрукти, коли мова йде про здорове харчування, і часто рекомендується вживати їх лише свіжими. Проте, не забувайте про багатство, що лежить на полицях у центральних проходах продуктового магазину: заморожені та консервовані продукти. Їхня поживність може бути такою ж, а іноді й вищою, бо вони проходять максимальну обробку.

Міф про те, що низькокалорійні або знежирені продукти завжди кращий вибір, не відповідає дійсності. Нашому організму для оптимального функціонування потрібен баланс, який включає корисні жири та достатню кількість калорій. Деякі “дієтичні” підходи, засновані на виключенні певних макроелементів, можуть призвести до почуття незадоволеності та, як наслідок, до переїдання.

Читайте також: