Поповнюємо запаси йоду: список продуктів з його високим вмістом

Хоча ми часто зосереджуємося на вітамінах та антиоксидантах, йод – це незамінний мінерал, який відіграє важливу роль у нашому здоров’ї. Його можна отримати з різноманітних продуктів, але його значення часто недооцінюється.

Для чого потрібен йод

Йод – це мінерал, який потрібен для синтезу гормонів щитовидної залози, які контролюють метаболізм. Вагітним жінкам він особливо важливий, бо сприяє формуванню мозку та скелету плоду. Якщо йоду не вистачає, гормони не функціонують правильно. Організм людини не може сам виробляти йод, тому його треба отримувати з їжею.

Продукти, що містять йод

Морські водорості

Морська капуста (ламінарія) багата на йод. Також його можна знайти в норі – водорості, яка вживається для ролів. Лише 3 шматочки забезпечать вам щоденну дозу йоду

Молочні продукти та морепродукти

Йод є в коров’ячому молоці, сиру та грецькому йогурті. Також його достатньо в яйцях. З морепродуктів йод міститься в креветках та устрицях.

Йодована сіль

Кухонну сіль обробляють йодидом калію, щоб додати йоду, тому її називають йодованою. Щоб забезпечити себе йодом на весь день, вам потрібно менше чайної ложки солі на день.

Яловича печінка

Ця печінка не тільки має достатньо йоду, але й велику кількість вітамінів, фолієвої кислоти та заліза, які потрібні кожній людині.

Читайте також: