Щоденні тренування: шлях до здоров’я чи ризик перевтоми

Безперечно, щоденні тренування свідчать про вашу цілеспрямованість та дисциплінованість. Це чудовий спосіб покращити фізичну форму та самопочуття. Проте, як зазначають фітнес-тренери, у будь-якої медалі є два боки. Важливо зважати на навантаження, які ви даєте своєму тілу, адже тут криються як очевидні переваги, так і приховані загрози. Розповідаємо про плюси та мінуси щоденних тренувань.

Переваги щоденних тренувань

Здоровий мозок

Силові вправи можуть покращити розумову діяльність вже після першого сеансу. Крім того, якщо ви робите їх регулярно, ви можете знизити рівень стресу, депресії та тривоги.

Хороший сон

За даними медичного центру Джона Хопкінса, помірні аеробні вправи можуть поліпшити якість глибокого сну, який відновлює фізичне і психічне здоров’я.

Менше проблем зі здоров’ям

Регулярна фізична активність може зменшити ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2-го типу та деякі види раку. CDC також повідомляє, що 150 хвилин фітнесу на тиждень можуть знизити смертність на 33%.

Недоліки щоденних тренувань

Якщо ви будете занадто сильно підштовхувати себе до вправ, це може привести до зворотних результатів.

Серцево-судинні ускладнення

М’язам потрібно більше кисню під час вправ, тому серце працює швидше, щоб його доставити. Тому, якщо ви зловживаєте кардіонавантаженнями, ви можете пошкодити своє серце.

Фізичні травми

Не тільки наше серце, а й наше тіло втомлюється. Багато спортсменів, які займаються високовитривалими навантаженнями, стикалися з травмами через перевантаження, такими як стресові переломи, розриви м’язів гомілки та запалення підошовної апоневрози.

Хвороба

Наша імунна система захищає нас від інфекцій, які викликають бактерії та віруси, що потрапляють у наш організм. Але занадто інтенсивні вправи виробляють деякі гормони, які тимчасово знижують імунітет. Це підвищує ризик захворіти.

Чи можна тренуватися щодня

Інтенсивність вправ залежить від багатьох факторів.

“Тренування повинно бути персоналізованим відповідно до цілей, які ми хочемо досягти. Всі люди різні”, – каже фітнес-тренер Жаклін Касен.

Зрозуміло, що той, хто готується до марафону, буде вправлятися з іншою інтенсивністю, ніж той, хто час від часу біжить кілька кілометрів, щоб підтримувати форму. Загалом, чим вища ваша мета, тим більш послідовними ви повинні бути.

Намагайтеся обмежувати себе виконанням інтенсивних вправ на всі групи м’язів через день. Це не стосується легкого бігу або помірного силового навантаження. Пам’ятайте: нашому серцю не потрібно багато часу для відновлення, але цей час потрібний нашим м’язам.