Заряд енергії для спорту: що їсти до та після тренування

Спорт і харчування, що відповідає нормам — це наша запорука здоров’я. Щоб тренування були ефективнішими, треба знати, що можна їсти до і після них. Розповідаємо, які ж продукти краще їсти перед спортом.

Важливо дотримуватися правил, що і коли ви їсте, бо це впливає на ваше самопочуття під час тренування. Радимо починати свій день зі сніданку, який відповідає нормам.

Сніданок перед тренуванням

Їжа, що містить вуглеводи, перед спортом покращує результати тренування, дозволяє займатися довше або сильніше. Тому, якщо заняття вранці, треба встати рано, щоб поснідати. Їсти потрібно за годину до тренування. Якщо цього не зробити, ви можете відчувати слабкість або запаморочення під час занять.

Перед ранковими тренуваннями треба з’їсти легкий сніданок. Найбільш вдалими варіантами будуть: цілозернова каша або хліб, молоко з низьким вмістом жиру, сік, банан, йогурт. Якщо любите пити каву вранці, вона не завадить.

Треба пам’ятати, що недостатня кількість їжі не надасть необхідної енергії, а переїдання погіршить самопочуття.

Якщо ви любите їсти багато, то робити це краще за три-чотири години до тренування. А невеликий перекус можна зробити за одну – три години до фізичних навантажень.

Що можна їсти між основними прийомами їжі

Між сніданком, обідом та вечерею варто зробити собі смачний, ситний та здоровий перекус.

Обирайте такі перекуси як:

  • свіжа груша, апельсин або інший фрукт;
  • кефір;
  • фруктові смузі;
  • цілозернова булочка або крекери;
  • нежирний батончик з мюслі;
  • хлібець з горіховою пастою;
  • ізотонічний напій або розведений фруктовий сік.

Як харчуватися після спорту

Після спортивних занять потрібно дати м’язам можливість відновитися та наситити їх глікогеном. Для цього слід з’їсти щось, що містить як вуглеводи, так і білки, не пізніше ніж за дві години після тренування.

Після фізичних навантажень варто їсти: кисломолочний продукт і фрукти, бутерброд з арахісовою пастою, коктейль для відновлення м’язової тканини, індичку на цілозерновому хлібі з овочами.

Режим вживання рідини під час тренувань

Під час занять спортом важливо не допускати зневоднення.

Рекомендується випити близько двох-трьох склянок води за дві-три години до занять. Під час тренування — пів або одну склянку води кожні 15-20 хвилин. Ще дві-три склянки слід випити після тренування. Якщо тренування триває довше ніж 60 хвилин, можна випити ізотонічний напій. Він містить вуглеводи, тому збільшує енергію та допомагає підтримувати електролітний баланс організму.

Проте не забувайте, що щодо харчування треба консультуватися з тренером та лікарем, щоб не погіршити свій стан чи не загострити хронічні хвороби.