Їжте різноманітно: секрети збалансованого харчування для міцного здоров’я та довголіття

Наше життя наповнене різними справами, які віднімають у нас час і сили на те, щоб подбати про своє харчування. Але ж саме від того, що ми їмо, залежить наше здоров’я і енергія. Деякі люди не приділяють уваги тому, чому важливо їсти різноманітну їжу, і тому можуть стикнутися з недостатністю мікроелементів, повільністю метаболізму і, можливо, навіть деякими захворюваннями.

Розповідаємо, чому варто їсти різну їжу, і як збалансоване харчування може покращити процеси в організмі.

Чому варто їсти різну їжу

Збалансованість їжі впливає на багато процесів, і перший з них — робота нашого кишківника. Без необхідних ферментів, які надходять в організм з різних продуктів, йому буде важче виконувати свою травну функцію.

Нутриціологиня Анастасія Голобородько каже: якщо організм не отримує достатньої кількості травних ферментів, молекули їжі не можуть належно перетравлюватися. Наявні у людини хвороби, такі як: панкреатит та запалення кишківника, тільки погіршують нормальну роботу органу. До того ж, погані звички — алкоголь, цигарки і т.д. також впливають на роботу кишківника. Тому ми маємо щодня поповнювати запас природних травних ферментів через споживання різної їжі.

Як споживання різної їжі впливає на здоров’я

Дослідження відділу нутриціології Гарвардського університету з приводу збалансованого харчування показали помітні зміни у здоров’ї людини під час споживання різної їжі. Розділивши жінок на дві групи, науковці намагались з’ясувати, наскільки важливим є прийом великої кількості різних продуктів.

Перша група харчувалася майже двома десятками продуктів зі списку тих, які вважаються збалансованими, це різні овочі та фрукти, м’ясо, риба, цільнозернові, яйця, бобові, молочні продукти та інші.

Друга — лише частиною з цих продуктів, а також їла те, що їй хотілося.

За кілька місяців спостережень результат став очевидним: показники мікроелементів жінок з першої категорії стали помітно кращими, індивідуальні проблеми зі здоров’ям стали менш вираженими.

Друга група, яка дотримувалася часткової збалансованості, показала на 42% менший прогрес в показниках.

Всесвітня організація охорони здоров’я називає збалансоване харчування і здорову дієту одним із потенційних чинників зменшення кількості смертей у світі на 39 мільйонів осіб до 2030 року, тобто, якщо почати правильно харчуватись вже сьогодні, то ризик раптової смерті від ускладнення хронічних хвороб та інших факторів зменшиться і це врятує життя багатьох людей.

Переваги збалансованого харчування

Поповнення поживних речовин

Наш організм кожного дня потребує багато мікроелементів: клітковина, вуглеводи, білок, жири, вітаміни. Вони всі впливають на функціонування різних систем. Якщо ж їсти однотипну їжу, то дефіцит поживних речовин не змусить себе чекати.

Збереження здоров’я і краси тіла

Якщо ви займаєтеся спортом і очікуєте на ефективний результат без збалансованого харчування — ми маємо вас розчарувати. Наші м’язи потребують щоденної норми білка і клітковини для свого розвитку. Але багато людей навпаки обмежують себе у їжі, споживаючи один або декілька певних продуктів. Не бійтеся їсти різноманітно. Щоб тренування були успішними, на тарілці має бути потрохи усього.

Зменшення ризику серцево-судинних захворювань

Споживання різноманітної їжі поліпшує показники серця, зменшує ймовірність гіпертонії, підвищення рівня холестерину.

Формування корисних бактерій кишківника

Широкий вибір продуктів і розумне чергування їжі допомагає збільшити різноманітність здорових бактерій у кишківнику. Ці корисні бактерії важливі не тільки для загального здоров’я, але й для схуднення, оскільки покращують процес метаболізму. Часто ожиріння й абдомінальний жир, тобто накопичення жиру в області живота і попереку, пов’язані з дефіцитом цих бактерій.

Правило “веселкового” прийому їжі

Щоб мати впевненість у тому, що ваш раціон гармонійний, дотримуйтеся правила “веселкового” споживання їжі. На вашій тарілці повинні бути продукти усіх відтінків веселки. Це червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, фіолетовий і, додатково, білий.

Якщо ви не запам’ятали перелік усіх продуктів за кольором, ось він:

  • червоний: буряк, помідори, болгарський перець, яблука, грейпфрут, ягоди полуниці та вишні, яловичина й свинина, червона риба;
  • помаранчевий: морква, апельсини, мандарини, манго, абрикоси, персики, сочевиця, гарбуз;
  • жовтий: кукурудза, батат, картопля, куркума, імбир, лимони;
  • зелений: капуста, спаржа, шпинат, броколі, кабачки, зелень;
  • фіолетовий: баклажани, фіолетова кольорова капуста, ожина, чорниця, темний виноград;
  • білий: рис, біле м’ясо курки та індички, молочні продукти.

Звичайно, це не повний список і ви можете додавати інші корисні продукти. Але з цим правилом вам буде простіше контролювати рівновагу своїх страв.

Читайте також: