Медова вода: користь і шкода вживання натщесерце

Чи корисно пити воду натще

Вода є важливою для функціонування всього організму. Вона сприяє роботі травлення та нирок, запобігає запорам, регулює температуру тіла і допомагає зберегти шкіру гладенькою та пружною.

Експерти рекомендують жінкам випивати 2,7 літра води на день, а чоловікам — 3,6 літра. Якщо ви займаєтеся спортом або перебуваєте на сонці, вам може знадобитися більше рідини. Проте краще орієнтуватися на почуття спраги і не вливати в себе воду літрами, коли не хочеться. Також літні люди та діти схильні до зневоднення, тому їм потрібно особливо ретельно стежити за водним балансом.

Наразі немає достатньо релевантних досліджень, які б підтверджували, що пити воду натще є особливо корисним. Вживати воду можна як під час їжі, так і після неї. Якщо вам подобається розпочинати день зі склянки води, продовжуйте це робити. Але якщо вранці ви спершу хочете щось з’їсти, а потім випити води чи чай, то це також не має нічого поганого.

Користь меду

Деякі дослідження показують, що мед допомагає при серцево-судинних захворюваннях. Він є джерелом антиоксидантів, які знижують ризик хвороб серця. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту мед захищає слизову оболонку шлунка, тому його можна використовувати при виразковій хворобі шлунка й запаленні шлунка та тонкої кишки (гастроентериті).

При обробці ран антисептичні властивості меду допомагають лікувати опіки, рани та виразки. При лікуванні застуди та кашлю мед має антимікробні властивості завдяки м’якій кислотності та перекису водню у його складі. Висока в’язкість продукту через високу концентрацію цукру створює захисний бар’єр від бактерій. Проте це поки що базується на невеликих дослідженнях, які необхідно перевірити на великих вибірках.

Кому не можна мед

Дорослі можуть використовувати мед як природний підсолоджувач та ліки проти кашлю, але дітям до року він абсолютно заборонений у будь-якій формі, навіть розведений у воді. Він може викликати у них дитячий ботулізм. Це важке захворювання, спричинене отрутою, яку виділяє бактерія Clostridium botulinum. Її спори часом знаходяться у меді.

У немовлят ця хвороба може призвести до паралічу м’язів дихання і смерті. Крім того, у деяких людей може бути алергія на мед. Це може спровокувати серйозні і навіть фатальні наслідки: затруднене дихання, блювота і нудота, головокружіння, слабкість, непритомність, пітливість, аритмію.

Мед також може змінити рівень цукру в крові, тому діабетикам слід обережно споживати мед або воду з ним і лише після поради з лікарем-ендокринологом.