Як схуднути, не рахуючи калорії: метод однієї долоні допоможе контролювати вагу

Цей метод був розроблений канадською фірмою Precision Nutrition давно і за 8 років своєї діяльності допоміг скинути зайві кілограми понад 30 тисячам людей.

“Забудьте про рахування калорій!”, — стверджують його автори та пропонують простий метод, який допоможе схуднути. Замість підрахунку калорій пропонується вимірювати порції долонями та кулаками. Обсяг чотирьох груп продуктів — білків, овочів, вуглеводів та жирів для кожної порції вимірюється за допомогою швидкого погляду на розкриту долоню, жменю, кулак і навіть великий палець.

Долоні у всіх різні, а отже, володарі великих рук можуть дозволити собі й більші порції. Несумнівна користь цього методу ще й в тому, що хоча не вся пам’ятають, але навіть найздоровіша і найкорисніша їжа теж має обмеження за кількістю, споживання більше за норму перетворює таку їжу не лише в менш корисну, а й деколи — в шкідливу. Насправді обмеження мають кожен продукт.

Порція білків

Як відомо, основне джерело білка — це м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, квасоля та інші бобові. Обсяг білків повинний вимірюватися розміром долоні, якщо точніше, розміром вашої долоні від основи пальців до зап’ястя. Зверніть увагу: шматок м’яса або риби повинен бути не тільки не більшим за неї, але й не товстішим. Це набагато менше стандартних стейків та відбивних.

Яйце, якщо уявити його у вигляді омлету також у цій схемі відповідає одній долоні, і цей продукт потрібно вживати не більше одного на день. Багато білка дієтологи радять краще не вживати з вагомої причини — щоб не перевантажити нирки. Отже, порція білкових продуктів для жінки — це одна долоня, для чоловіка — дві долоні за кожне приймання їжі.

Наступний спосіб виміру — кулак. Саме таку кількість сиру можна з’їдати протягом дня. Це стосується як чоловіків, і жінок. І хоча сир — дуже корисний продукт, його кількість також потрібно строго контролювати з тієї ж причини — щоб це не позначилося на роботі нирок.

Норма овочів

Порція овочів вимірюється в кулачках, для жінок її об’єм становить один кулачок, для чоловіка — два кулаки на кожне приймання їжі. У день жінкам можна дозволити собі овочів «на чотири кулаки», а чоловікам — на шість. Виняток можна зробити для повітряних листових салатів, їх можна їсти більше.

Вуглеводи

Щоб визначити порцію зернових (круп, мюслі), використовуйте свою долоню, зігнуту у вигляді лодочки. Жінкам достатньо однієї такої порції на день, а чоловікам — двох. Вуглеводи не швидко перетравлюються, тому не слід їсти їх занадто багато.

Щодо солодкого, дієтологи радять дотримуватися такого правила: якщо ви хочете скуштувати торт або морозиво, розміром приблизно з одну жменю, це буде рівнятися одній порції вуглеводів. Вона повинна замінити відповідну порцію каші, мюслі і т.д. Кількість хліба, яку ви споживаєте, також слід вимірювати за допомогою долоні. За цією системою чоловікам дозволено з’їсти один шматочок розміром з долоню, а жінкам — з половину долоні на день, при цьому цілозерновий хліб не заборонений.

Як бути з сухофруктами, які рекомендуються як перекус протягом дня? Порція сухофруктів на день за цією системою — це верхня частина вашої долоні, де знаходяться виступи біля основи пальців.

Як визначити добову норму жирів

Джерелом жиру в цій системі є рослинна та вершкова олія, будь-які горіхи та насіння. Еквівалент порції на день — великий палець. Наприклад, верхня фаланга великого пальця — це кількість олії, горіхів або чорного шоколаду, яку може спожити як чоловік, так і жінка за день. Тобто, за цією системою на день можна з’їдати тільки по одній шматочку шоколаду. Це може здатися неможливим. Але з іншого боку, можливо, якщо всі попередні спроби схуднути були марними, метод долоні допоможе. Крім того, автори цього методу контролю ваги пропонують відповісти на наступні питання.

Якщо ви відчуваєте, що вам явно потрібно більше (менше) їжі, тому що ви:

  • дуже високі, або, навпаки, низького зросту;
  • залишаєтеся голодними або, навпаки, не можете з’їсти всю порцію;
  • нарощуєте м’язи чи скидаєте вагу і поки не досягли мети;
  • ведете дуже активний спосіб життя або пасивний та займаєтеся сидячою роботою.

Тоді потрібно внести зміни до свого раціону — додайте або відповідно зменште одну порцію жирів розміром з великий палець або одну порцію вуглеводів у кілька прийомів їжі для чоловіків та половину такої порції жирів та вуглеводів для жінок. Чоловіки, харчуючись цим методом 3–4 разів на день, отримуватимуть близько 2300–3000 калорій, жінки — 1200–1500 калорій.

Читайте також: