Їжте правильно: скільки фруктів і овочів вам потрібно щодня

Ви часто чуєте, що варто збільшити споживання фруктів та овочів, але скільки цих продуктів вам насправді потрібно? І чи є якісь офіційні поради з цього приводу? Про це розповіла дієтологиня Крісті Дель Коро.

Навіщо вам потрібні овочі та фрукти

Фрукти та овочі – це дуже корисні продукти. Вони містять багато харчових речовин, вітамінів, а також вони смачні та доступні. Але ось декілька головних причин, чому ви повинні їсти більше фруктів та овочів.

Клітковина. Всі рослинні продукти мають у своєму складі деяку кількість клітковини – це найкращий вид вуглеводів, який дуже поживний, тому що він покращує здоров’я кишечника, сприяє імунітету та метаболізму. Найбільше клітковини знаходиться в шкірці та насінні, тому ви не повинні їх викидати.

Білок. Білок дуже важливий для людського організму. Він не тільки дає енергію, але і є матеріалом для побудови майже всіх структур в тілі людини.

Не всі фрукти та овочі багаті на білок, але деякі з них містять достатньо цієї речовини. Щоб отримати більше білка, ви повинні додавати до свого меню більше бобових, наприклад, квасолі, горошку та сої.

Серед фруктів ви повинні їсти більше ківі та гуави.

Яка норма фруктів і овочів на день

Так, у вживанні фруктів та овочів ви повинні дотримуватися простого правила – “5 на день”. Ця ідея стала популярною кілька років тому та залишається актуальною.

Це означає, що кожного дня ви повинні їсти щонайменше 5 порцій овочів та фруктів – незалежно від вашого віку. Кожна порція свіжих фруктів чи овочів повинна важити близько 80 грамів – окрім картоплі, батата та інших крохмалевих овочів.

Люди, які їдять приблизно 5 порцій цих продуктів на день, мають нижчу смертність від всіх причин, менший ризик захворіти на серцево-судинні хвороби чи рак або дихальні хвороби.

Як розрахувати порцію фруктів чи овочів

На цілих фруктах та овочах ви не побачите харчову цінність, тому як зрозуміти розмір порції?

Зазвичай це виглядає так:

  • одна склянка сирого фрукту або овочу;
  • половина склянки вареного, консервованого чи мороженого фрукту чи овочу;
  • четверть склянки сухофруктів (але вибирайте марку без додання цукру).