Ці овочі псують печінку: від яких продуктів краще відмовитися, щоб добре себе почувати

Печінка, як і всі наші органи, напружено працює цілодобово. Вона відповідає за вуглеводний, жировий і білковий обмін, а також фільтрує токсини. Тому ми повинні намагатися їсти продукти, які корисні для нашого здоров’я, і уникати продуктів, які можуть перешкоджати функціонуванню цього органу.

Печінка відповідає за 13%. кровопостачання людини і виконує ряд дуже важливих функцій. Все, що ми споживаємо, незалежно від того, чи йдеться про їжу, алкоголь, ліки чи токсини, переробляється печінкою. Після прийому їжі вона перетравлюється шлунком і кишечником, всмоктується в кров і, нарешті, потрапляє в печінку.
Печінка виконує детоксикацію, тобто видаляє токсини з організму з сечею або калом, а також зберігає поживні речовини, щоб з часом повернути їх у кров.

Інша функція, не менш важлива, полягає в розщепленні жиру. Також печінка виробляє жовч, яка допомагає розщеплювати і засвоювати жири. З жовчю видаляються продукти обміну речовин і токсини.

Плісняві овочі

В основному цвіль вражає весь наш організм, але у випадку з печінкою вона, здається, особливо руйнівна. Це пов’язано з декількома факторами, першим з яких є мікотоксини, тобто токсичні речовини, що виробляються різними видами цвілі, які можуть виникати, серед іншого на овочах.

Мікотоксини збільшують кількість запальних цитокінів в організмі, що призводить до хронічного запалення, пов’язаного з дисфункцією печінки, включаючи фіброз і некроз. Хронічне запалення, пов’язане з отруєнням цвіллю, перевантажує печінку, збільшуючи ризик інсулінорезистентності.
Вживання запліснявілих овочів шкодить печінці й іншим чином, а саме сильно порушуючи роботу кишечника. Знижена функція кишечника разом із збільшенням кількості інфекцій означає, що більше відходів потрапляє в кровотік для переробки в печінці. Це може призвести до розвитку аутоімунітету, тобто ситуації, коли наш організм починає атакувати всі ці відходи в крові та, за збігом обставин, у тканинах організму.

Смажені у фритюрі овочі

Ще один овоч, який псує печінку, – смажений у фритюрі. Взагалі вживання смаженої їжі може бути шкідливим для печінки. Це тому, що смажена їжа часто містить велику кількість нездорових жирів, особливо трансжирів і насичених жирів. Будь-яка кількість транс-жиру занадто велика для печінки, щоб метаболізувати без підвищення рівня цукру в крові та спричинення накопичення жиру в печінці.
Регулярне вживання трансжирів з часом призводить до надлишку жиру в клітинах печінки. Коли клітини печінки набухають, тканина печінки стає твердішою та має рубці, що, у свою чергу, викликає цироз або смерть клітин печінки.

Ожиріння , яке може бути спричинене високою калорійністю смаженої їжі, є ще одним фактором ризику захворювань печінки. Експерти рекомендують уникати смаженої їжі, а замість цього готувати страви більш здоровим способом, наприклад, смажити на грилі, запікати або смажити.

Перероблені овочі

Не тільки овочі, а й оброблені продукти шкодять печінці, викликаючи запалення та накопичення жиру. Це, у свою чергу, може призвести до жирової хвороби печінки . На думку дослідників, оброблені харчові продукти часто характеризуються низькою харчовою цінністю з одного боку та високою щільністю енергії з іншого.

У крайніх випадках ці продукти можуть продаватися з різними «добавками», які покращують смак або довговічність продукту. Ці речовини включають цукор, олії та різні жири, такі як пальмова олія (насичений жир), сіль, антиоксиданти, стабілізатори та консерванти.

Надто тривале споживання рафінованої або обробленої їжі та напоїв може призвести до цирозу та необхідності пересадки печінки. Надмірна кількість вісцерального жиру (тип жиру, який міститься в органах і навколо них) також може збільшити цей ризик. Замість оброблених овочів набагато кращим вибором є свіжі або мариновані овочі. Варто також приготувати власну консервацію з доступних в сезон овочів. Завдяки цьому ми роками дбатимемо про здоров’я нашої печінки.

Що ще псує печінку. Алкоголь

Надмірне вживання алкоголю викликає запалення печінки, що може призвести до незворотних пошкоджень, а точніше до розвитку цирозу печінки.
Однак мова йде не про повну відмову від алкоголю, а про помірне вживання. Особливо люди з жировою хворобою печінки повинні намагатися обмежити вживання алкоголю або повністю виключити його зі свого раціону.

Цукри

Занадто багато цієї поживної речовини може призвести до того, що печінка перетворює надлишок цукру в жир, що з часом може сприяти жировій дистрофії печінки. Дослідження 2021 року, опубліковане в Journal of Hepatology, показує, що регулярне вживання напоїв, підсолоджених фруктозою, збільшує вироблення жиру в печінці у здорових, худих чоловіків.

Оброблене м’ясо

Оброблене м’ясо, таке як салямі, бекон і хот-доги, містить дуже багато насичених жирів. Їх споживання у великих кількостях протягом тривалого часу може призвести до пошкодження печінки.

Дослідження, опубліковане в 2022 році в Clinical Nutrition Research, показує, що червоне та оброблене м’ясо може збільшити ризик жирової хвороби печінки. У свою чергу, у старішому дослідженні 2019 року, опублікованому в науковому журналі «Nutrients», зазначається, що споживання насичених жирів збільшує кількість жиру навколо органів, включаючи печінку.