Пам’ять під контролем: 11 продуктів, які допоможуть не забути про важливе
Ваш мозок вимагає уваги, якщо ви помічаєте, що часто щось забуваєте або не можете пригадати прості речі. Мозок варто не тільки тренувати, але й їсти продукти, які йому корисні.
Фахівці кажуть, що деякі продукти можуть покращувати здоров’я мозку та зменшувати ризик раннього виникнення деменції. Науковці ще не виявили, що спричиняє один з видів деменції – хворобу Альцгеймера, але існують дослідження, які показують, що підвищення споживання продуктів з багатим вмістом флавоноїдів зменшує можливість розвитку деменції.
“Два головні фактори, які сприяють хворобі Альцгеймера, це погіршення енергетики – кровоток, насичення киснем, робота мітохондрій і кетонів – і підсилення запалення, викликаного різними патогенами, токсинами та метаболічними хворобами. Раціон харчування та фактори навколишнього середовища впливають як на енергетику, так і на запалення, за допомогою численних механізмів і тому грають важливу роль як у хворобі Альцгеймера, так і в лікуванні погіршення когнітивних функцій”, – роз’яснює доктор Дейл Бредесен, дослідник нейробіології та експерт з нейродегенеративних захворювань.
Продукти, які сприяють пам’яті та мозковій діяльності
Ці продукти варто включати в своє щоденне харчування, або хоча б декілька з них.
- Авокадо. Цей фрукт має в своєму складі корисні мононенасичені жири, які допомагають попередити судинні хвороби та надають мозку енергії.
- Броколі. Цей овоч з родини капустяних містить такі речовини, як сульфорафан, який зменшує запалення і поліпшує стан мозку. Дослідження свідчать, що сульфорафан є потужним антиоксидантом і має протизапальні властивості, він показує здатність захищати нервову систему та зменшувати навантаження від поширених хвороб на організм.
- Чорниця містить флавоноїди, які є нейропротекторами та підсилюють нейропластичність і кровообіг у мозку. Результати досліджень показали, що люди літнього віку, які їли дику чорницю, мали більшу швидкість обробки інформації, що свідчить про те, що чорниця може затримати когнітивне погіршення.
- Жовток яйця містить холін. Він є важливим харчовим елементом, необхідним для синтезу ацетилхоліну, який в свою чергу є нейромедіатором, дуже важливим для парасимпатичної нервової системи і пам’яті. Холін знаходиться в різних продуктах, але найбільша його концентрація – в яєчних жовтках. За словами експертів, при хворобі Альцгеймера нейротрансмісія ацетилхоліну, яка має вирішальне значення для нормального пізнання, помітно знижується.
- Жирна риба. Лосось, сардина та скумбрія є прикладами риби, яка містить омега-3 жирні кислоти. Ці незамінні жири мають вирішальне значення для підтримки здоров’я мозку, їх пов’язують з покращенням пам’яті, регуляцією настрою та зниженням ризику зниження когнітивних функцій.
- Листова зелень. Овочі, як-от шпинат і капуста, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, вони сприяють здоровій роботі мозку, зменшуючи запалення та покращуючи когнітивні функції. Магній є важливим мінералом у листовій зелені, допомагає розслабити тіло, знижуючи кров’яний тиск і наслідки стресу.
- Тунець є нежирною рибою, яка містить амінокислоту тирозин, важливий компонент для виробництва нейромедіаторів у мозку. Тирозин використовується для виробництва дофаміну й норадреналіну, двох основних нейромедіаторів у мозку. Тунець також містить високі концентрації креатину, який полегшує надходження води до клітин мозку та м’язів, щоб запобігти їх зневодненню.
- Куркума, яка містить куркумін, чудова тим, що має протизапальну дію, а також кілька механізмів для підтримки здоров’я мозку. Дослідження свідчать, що куркумін має антимікробну та нейропротекторну дію за різноманітних нейродегенеративних захворювань, включно із хворобою Альцгеймера.
- Імбир є потужним протизапальним засобом, який покращує когнітивні функції. Вважається, що його антиоксидантний ефект також захищає нейрони від окислювального стресу, що лежить в основі таких нейродегенеративних захворювань, як-от хвороби Паркінсона та Альцгеймера.
- Відомо, що гінкго білоба покращує пам’ять і когнітивні функції. Вважається, що вона покращує приплив крові до мозку та захищає його клітини від окислювального пошкодження.
- Ферментовані продукти, як-от кефір, чайний гриб, квашена капуста, йогурт, також можуть бути корисними для мозку. Дослідження встановили, що мозок і кишківник взаємодіють через нервову систему, а також через імунну. Тому покращення середовища кишківника за допомогою пробіотиків і пребіотиків може відіграти певну роль у покращенні функціонування мозку.