Пам’ять під контролем: 11 продуктів, які допоможуть не забути про важливе

Ваш мозок вимагає уваги, якщо ви помічаєте, що часто щось забуваєте або не можете пригадати прості речі. Мозок варто не тільки тренувати, але й їсти продукти, які йому корисні.

Фахівці кажуть, що деякі продукти можуть покращувати здоров’я мозку та зменшувати ризик раннього виникнення деменції. Науковці ще не виявили, що спричиняє один з видів деменції – хворобу Альцгеймера, але існують дослідження, які показують, що підвищення споживання продуктів з багатим вмістом флавоноїдів зменшує можливість розвитку деменції.

“Два головні фактори, які сприяють хворобі Альцгеймера, це погіршення енергетики – кровоток, насичення киснем, робота мітохондрій і кетонів – і підсилення запалення, викликаного різними патогенами, токсинами та метаболічними хворобами. Раціон харчування та фактори навколишнього середовища впливають як на енергетику, так і на запалення, за допомогою численних механізмів і тому грають важливу роль як у хворобі Альцгеймера, так і в лікуванні погіршення когнітивних функцій”, – роз’яснює доктор Дейл Бредесен, дослідник нейробіології та експерт з нейродегенеративних захворювань.

Продукти, які сприяють пам’яті та мозковій діяльності

Ці продукти варто включати в своє щоденне харчування, або хоча б декілька з них.

  1. Авокадо. Цей фрукт має в своєму складі корисні мононенасичені жири, які допомагають попередити судинні хвороби та надають мозку енергії.
  2. Броколі. Цей овоч з родини капустяних містить такі речовини, як сульфорафан, який зменшує запалення і поліпшує стан мозку. Дослідження свідчать, що сульфорафан є потужним антиоксидантом і має протизапальні властивості, він показує здатність захищати нервову систему та зменшувати навантаження від поширених хвороб на організм.
  3. Чорниця містить флавоноїди, які є нейропротекторами та підсилюють нейропластичність і кровообіг у мозку. Результати досліджень показали, що люди літнього віку, які їли дику чорницю, мали більшу швидкість обробки інформації, що свідчить про те, що чорниця може затримати когнітивне погіршення.
  4. Жовток яйця містить холін. Він є важливим харчовим елементом, необхідним для синтезу ацетилхоліну, який в свою чергу є нейромедіатором, дуже важливим для парасимпатичної нервової системи і пам’яті. Холін знаходиться в різних продуктах, але найбільша його концентрація – в яєчних жовтках. За словами експертів, при хворобі Альцгеймера нейротрансмісія ацетилхоліну, яка має вирішальне значення для нормального пізнання, помітно знижується.
  5. Жирна риба. Лосось, сардина та скумбрія є прикладами риби, яка містить омега-3 жирні кислоти. Ці незамінні жири мають вирішальне значення для підтримки здоров’я мозку, їх пов’язують з покращенням пам’яті, регуляцією настрою та зниженням ризику зниження когнітивних функцій.
  6. Листова зелень. Овочі, як-от шпинат і капуста, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, вони сприяють здоровій роботі мозку, зменшуючи запалення та покращуючи когнітивні функції. Магній є важливим мінералом у листовій зелені, допомагає розслабити тіло, знижуючи кров’яний тиск і наслідки стресу.
  7. Тунець є нежирною рибою, яка містить амінокислоту тирозин, важливий компонент для виробництва нейромедіаторів у мозку. Тирозин використовується для виробництва дофаміну й норадреналіну, двох основних нейромедіаторів у мозку. Тунець також містить високі концентрації креатину, який полегшує надходження води до клітин мозку та м’язів, щоб запобігти їх зневодненню.
  8. Куркума, ​​яка містить куркумін, чудова тим, що має протизапальну дію, а також кілька механізмів для підтримки здоров’я мозку. Дослідження свідчать, що куркумін має антимікробну та нейропротекторну дію за різноманітних нейродегенеративних захворювань, включно із хворобою Альцгеймера.
  9. Імбир є потужним протизапальним засобом, який покращує когнітивні функції. Вважається, що його антиоксидантний ефект також захищає нейрони від окислювального стресу, що лежить в основі таких нейродегенеративних захворювань, як-от хвороби Паркінсона та Альцгеймера.
  10. Відомо, що гінкго білоба покращує пам’ять і когнітивні функції. Вважається, що вона покращує приплив крові до мозку та захищає його клітини від окислювального пошкодження.
  11. Ферментовані продукти, як-от кефір, чайний гриб, квашена капуста, йогурт, також можуть бути корисними для мозку. Дослідження встановили, що мозок і кишківник взаємодіють через нервову систему, а також через імунну. Тому покращення середовища кишківника за допомогою пробіотиків і пребіотиків може відіграти певну роль у покращенні функціонування мозку.