Як йога покращує здоров’я та самопочуття: 10 наукових фактів

Щоб зрозуміти, для чого потрібно займатися йогою, варто ознайомитися з науковими дослідженнями, які вказують на переваги цієї фізичної активності.

Збільшення гнучкості

У 2016 році дві провідні організації Yoga Journal і Yoga Alliance провели дослідження, за результатами якого виявилося, що люди вибирають йогу переважно через “збільшення гнучкості”. Гнучкість є важливою складовою фізичного здоров’я. Йога пропонує багато різних стилів, які мають різну інтенсивність, тому вона підходить майже всім. Було доведено, що навіть найпростіші стилі допомагають суттєво покращити гнучкість тіла. Особливо корисна йога для гнучкості людей після 65 років. Адже зменшення гнучкості — природний процес старіння. Йога допомагає його значно сповільнити.

Зменшення стресу

За даними Американської психологічної асоціації, у 84% американців відчувається негативний вплив тривалого стресу. Тому не дивно, що люди, вибираючи йогу, ставлять її допомогу у подоланні стресу на друге місце. Наука підтримує, що асани чудово допомагають зняти стрес.

Варто зазначити, що асани — це лише один з аспектів йоги. Допомагають зняти напругу також медитація, спів і звукові ванни, робота з диханням.

У 2017 році дослідники змогли підтвердити, що йога позитивно впливає на людей, які страждають від тривожного розладу чи депресії. Значно покращують симптоми депресії також і дихальні практики.

Посилення сили

Хоча більшість людей асоціюють йогу головним чином з розтяжкою та гнучкістю, деякі з її занять можна назвати силовими. Тут все залежить від рівня складності, підходу та вчителя. Тому асани йоги часто називають мультимодальними формами вправ.

Ефективність йоги в нарощуванні сили і витривалості досліджували одразу в кількох аспектах: щодо людей похилого віку та дітей, щодо жінок з раком молочної залози. У всіх випадках вчені відзначили позитивні результати.

Покращення якості життя

Всесвітня організація охорони здоров’я визначає поняття “якість життя” як “сприйняття людиною свого життєвого становища в контексті культури та системи цінностей, у яких вона живе, а також у зв’язку зі своїми цілями, очікуваннями, стандартами та проблемами”.

Тобто на якість життя людини впливають стосунки, творчість, здоров’я, можливість навчатися і матеріальний комфорт.

Якість життя десятиліттями дослідники вважають важливим показником довголіття. Метааналіз 2019 року показав, що йога має високий потенціал у покращенні якості життя тих людей, які мають певні хронічні захворювання.

Посилення імунітету

Хронічний стрес негативно впливає на імунну систему. А йога допомагає боротися з хронічним стресом, тому покращує також і ваш імунітет. Дослідники виявили, що існує чіткий зв’язок між тривалими й регулярними заняттями йогою та кращим функціонуванням імунної системи.

Покращення відчуття балансу й рівноваги

Рівновага дуже важлива для простих повсякденних рухів. Наприклад, щоб дотягнутися до високої полиці, підняти ручку, яка впала, чи зійти сходами.

Науково було доведено, що йога покращує баланс і загальну продуктивність спортсменів. Крім того, навіть у звичайних людей регулярні заняття йогою допоможуть значно покращити відчуття рівноваги.

Покращення якості сну

Дослідники, які вивчають сон, аналізують, наскільки швидко людина засипає і як довго вона спить без перерв. Ці два фактори можуть бути порушені безсонням.

З’ясувалося, що йога сприяє як поліпшенню засинання, так і підвищенню глибини сну. Науковці пояснюють це користю від фізичних вправ, а також зниженням стресу та заспокійливим ефектом на розум.

Користь для мозку

Дослідження свідчать, що йога справді позитивно впливає на функціонування мозку. Адже під час практики активізуються ті області мозку, які відповідають за мотивацію, увагу, виконавчу функцію і нейропластичність.

Вдосконалення постави

Ми все більше часу проводимо, сидячи за комп’ютером, що погіршує нашу поставу.

Деякі дослідження показали, що йога допомагає покращити роботу мозку в тих центрах, які відповідають за інтероцепцію (відчуття свого тіла) та поставу. Також йога допомагає збільшити гнучкість і мобільність, що також сприяє поставі. Адже релаксуються напружені м’язи, що поліпшує рухливість хребта.

Підтримка при вигорянні

Вигорянням називають надлишкову втому, яка шкодить здоров’ю. Ця проблема все частіше зустрічається в сучасному суспільстві.

Нещодавно серед працівників хоспісу провели дослідження, яке виявило, що завдяки йозі й медитації можна істотно зменшити наслідки вигоряння. Адже люди починають помічати внутрішні сигнали організму, тому вчасно реагують на них, не доводячи своє тіло до втоми.