Як їсти рис і не гладшати: секрети азійської кухні
Ви коли-небудь задумувалися, чому білий рис, який має високий глікемічний індекс і вважається пустим вуглеводом, так шкідливий за словами дієтологів, але азіати споживають його кожен день і виглядають досить молодо і здорово?
У чому полягає таємниця? І чи можна насолоджуватися рисом без наслідків для фігури? Ось які секрети використовують азійці, щоб зменшити глікемічний індекс білого рису до 18 одиниць (з 70).
Серед українців найулюбленішою стравою з рису є плов. До нього також додають моркву, цибулю, свинину і багато олії. Звичайно, це дуже апетитно. Але, як наслідок, ми отримуємо рис з високим вмістом вуглеводів, два овочі з таким же вмістом та ще й жири (олію). Не дивлячись на те, що після такого обіду ви відчуватимете ситість, ваша вага буде постійно зростати. Тим паче, що навіть дієтологи попереджають: найгірше поєднання для нашого здоров’я – вуглеводи + жир.
Як готують і їдять рис азійці
Азійська кухня містить багато ферментованих продуктів: кімчі, соєвий соус, рисовий оцет і т.д. Вони допомагають населити кишківник корисними бактеріями, які потрібні для кращого засвоювання рису (та інших вуглеводів з високим глікемічним індексом).
Також у країнах Азії по-іншому готують цей продукт. Українці звикли засипати трохи крупи до каструлі, залити її водою і варити, доки рідина не випарується.
Азійці спочатку замочують рис принаймні на 20 хвилин, а краще на ніч. Рисову воду, яка залишилася після цього, використовують для вмивання обличчя або просто випивають.
Навіть після цього рис обов’язково промивають до 5 разів або навіть більше, щоб вода стала прозорою. Ця процедура допомагає позбавити крупу зайвого крохмалю і робить майбутню страву розсипчастою.
А ось якщо варити рис у пароварці або готувати просто на парі, то можна зменшити його глікемічний індекс з 70 одиниць до 38. Такий спосіб додатково зберігає всі корисні речовини. Варто запам’ятати – чим краще відварений рис, тим вищий його глікемічний індекс. Тому азійці варять рис найбільше 12-15 хвилин.
Ще на 30% знизити глікемічний індекс рису допомагає лише одна столова ложка соєвого соусу. Краще почати з меншої порції і поступово її збільшувати, адже цей продукт має доволі специфічний смак.
Покращує травлення і правильне поєднання
Рис варто готувати з овочами та морепродуктами. Таке поєднання покращує перистальтику завдяки великій кількості клітковини.