Цибуля та часник: чи варто їсти щодня
В зимовий період багато українців додають до своєго харчування цибулю і часник, з метою захисту від вірусів та підсилення імунітету. Та чи справді ці продукти є настільки корисними?
Безперечно, ці овочеві культури містять фітонциди, які виділяються потужною дезінфікуючою та антимікробною дією. Але, не все так просто, як здається на перший погляд.
Наприклад, часник містить потужні антиоксиданти, які допомагають контролювати рівень цукру в крові, а також хрому і кобальту, корисних для функціонування нервової системи та печінки. Вітаміни (зокрема, групи В, С, Е та інші) і мікроелементи покращують імунітет і сприяють боротьбі з застудою. Проте, всі ці речовини мають корисні властивості лише як частина збалансованого раціону, який включає необхідну кількість білків, здорових жирів, вуглеводів і вітамінів. Фахівці рекомендують з’їдати не більше чверті середнього цибулини та половину зубчика часнику на день. Крім того, ці овочі краще споживати в сирому вигляді, оскільки теплова обробка значно знижує їхню корисність.
Проте важливо відзначити, що ці продукти не підходять всім. Тому вони повинні бути включені до раціону з обережністю. У них велика кількість ефірних олій та інших речовин, які можуть викликати нудоту, печію та біль у шлунку.
Людям із порушеннями роботи ШКТ необхідно утримуватися від включення часнику і цибулі в щоденний раціон, особливо в сирому вигляді. Рекомендується їх термічно оброблювати та вживати, якщо важко відмовитися від цих продуктів повністю.