Пекінська капуста: природний захист від сезонних хвороб і стресів

У період зимових застуд та загрози вірусних захворювань, дієтологиня Наталія Ячмінська рекомендує звернути увагу на корисність пекінської капусти. Цей овоч є особливо важливим в зимовий період та періоди авітамінозу, оскільки він містить удвічі більше вітаміну C, порівняно з білокачанною капустою. У 100 г цього овоча міститься 45% денної норми цього вітаміну. Регулярне вживання пекінської капусти може покращити обмінні процеси, очистити організм від шкідливих речовин та зміцнити імунітет.

“Якщо включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин і дасть йому сили боротися з сезонними простудними захворюваннями і стресами”, – стверджує дієтологиня.

Пекінська капуста чудово зберігається протягом зими в свіжому вигляді. Навіть до весни вміст у ній вітамінів залишається високим, що вигідно відрізняє її від інших овочів.

Корисні властивості пекінської капусти

  • виводить токсини і отруйні речовини з організму;
  • зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд;
  • бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину;
  • стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу ), полегшує загальний стан;
  • сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника;
  • допомагає позбутися зайвих кілограмів ( у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги);
  • стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує;
  • благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся;
  • позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій;
  • нормалізує підвищений тиск; виводить зайву воду з організму.

Як зберігати пекінську капусту

Зберігання пекінської капусти досить просте: найкраще у льоху або холодильнику у відділі для овочів. Для тривалого зберігання важливо, щоб капуста була сухою та без ушкоджень. Рекомендується огортати капусту харчовою плівкою та мити її тільки перед вживанням. При дотриманні таких рекомендацій овоч у холодильнику може зберігатися протягом місяця. Якщо ви помили пекінську капусту і використали не усю, то вона може пролежати в холодильнику 5-7 діб, але перед цим її слід добре обсушити паперовим рушником.

Кому пекінську капусту їсти не варто

Натомість, існують певні обмеження у вживанні пекінської капусти. Вона містить пурини, тому не рекомендується для людей із нирково-кам’яною хворобою. Також, при певних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит з підвищеною кислотністю, панкреатит, чи виразкова хвороба, слід обмежити вживання свіжої капусти.

Що можна приготувати з пекінської капусти

Пекінську капусту, здебільшого, використовують у сирому вигляді для різноманітних салатів. Окрім того, що вона корисна, готувати її легко з мінімальною затратою часу. Її також тушкують, запікають, смажать, готують з неї голубці, запіканки, котлети тощо.