Пекінська капуста: природний захист від сезонних хвороб і стресів
У період зимових застуд та загрози вірусних захворювань, дієтологиня Наталія Ячмінська рекомендує звернути увагу на корисність пекінської капусти. Цей овоч є особливо важливим в зимовий період та періоди авітамінозу, оскільки він містить удвічі більше вітаміну C, порівняно з білокачанною капустою. У 100 г цього овоча міститься 45% денної норми цього вітаміну. Регулярне вживання пекінської капусти може покращити обмінні процеси, очистити організм від шкідливих речовин та зміцнити імунітет.
“Якщо включати пекінську капусту 2-3 рази на тиждень у раціон, це допоможе стимулювати обмінні процеси, поліпшити склад крові, очистити організм від шкідливих речовин і дасть йому сили боротися з сезонними простудними захворюваннями і стресами”, – стверджує дієтологиня.
Пекінська капуста чудово зберігається протягом зими в свіжому вигляді. Навіть до весни вміст у ній вітамінів залишається високим, що вигідно відрізняє її від інших овочів.
Корисні властивості пекінської капусти
- виводить токсини і отруйні речовини з організму;
- зміцнює імунітет, є відмінним профілактичним засобом від простуд;
- бореться з вільними радикалами й допомагає знизити рівень поганого холестерину;
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
- нормалізує рівень цукру в крові (при діабеті 2 типу ), полегшує загальний стан;
- сприяє очищенню і нормалізації роботи кишківника;
- допомагає позбутися зайвих кілограмів ( у ній багато клітковини, мало калорій і жиру, а вітаміни у її складі прискорюють метаболізм, що впливає на швидкість втрати ваги);
- стабілізує обмін речовин, гормональний фон, омолоджує;
- благотворно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся;
- позбавляє від безсоння і синдрому хронічної втоми, знімає наслідки стресів, депресій;
- нормалізує підвищений тиск; виводить зайву воду з організму.
Як зберігати пекінську капусту
Зберігання пекінської капусти досить просте: найкраще у льоху або холодильнику у відділі для овочів. Для тривалого зберігання важливо, щоб капуста була сухою та без ушкоджень. Рекомендується огортати капусту харчовою плівкою та мити її тільки перед вживанням. При дотриманні таких рекомендацій овоч у холодильнику може зберігатися протягом місяця. Якщо ви помили пекінську капусту і використали не усю, то вона може пролежати в холодильнику 5-7 діб, але перед цим її слід добре обсушити паперовим рушником.
Кому пекінську капусту їсти не варто
Натомість, існують певні обмеження у вживанні пекінської капусти. Вона містить пурини, тому не рекомендується для людей із нирково-кам’яною хворобою. Також, при певних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит з підвищеною кислотністю, панкреатит, чи виразкова хвороба, слід обмежити вживання свіжої капусти.
Що можна приготувати з пекінської капусти
Пекінську капусту, здебільшого, використовують у сирому вигляді для різноманітних салатів. Окрім того, що вона корисна, готувати її легко з мінімальною затратою часу. Її також тушкують, запікають, смажать, готують з неї голубці, запіканки, котлети тощо.