Ці продукти нашкодять вашому мозку: експерти порадили, якої їжі краще уникати

Мозок є командним центром нашого тіла. Завдяки йому працюють усі інші органи. Варто подбати про свій мозок і правильно його годувати, бо деякі продукти, які ми любимо їсти, негативно впливають на його роботу.

Трансжири

Трансжири – це гідрогенізовані рослинні олії. Вони вважаються найбільш шкідливим видом жирних кислот. Дослідження, опубліковане в журналі “PLoS ONE”, показує, що чим більше трансжирів у раціоні, тим більше проблем з пам’яттю.

Дослідники проаналізували дані 1018 учасників дослідження, чиє щоденне споживання транс-жирів коливалося від 3,8 до 27,7 г. Їм довелося виконати завдання, які змушували їх ідентифікувати нові слова. Виявилося, що люди, які споживали велику кількість трансжирів, мали гіршу пам’ять. Трансжирів найбільше в продуктах із високим ступенем обробки, фаст-фуді, а також у кондитерських виробах, сухих сніданках, маргарині, чіпсах, солоних закусках і сухих супах.

Солодкі газовані напої

Солодкі газовані напої та енергетичні напої шкідливі не тільки для мозку, але й негативно впливають на весь організм. Регулярне вживання їх може сприяти розвитку діабету 2 типу , підвищенню рівня холестерину, а також деменції та хвороби Альцгеймера.

Дані зібрані виданням “Framingham Heart Study”, показують, що надмірне споживання фруктози, яка міститься в багатьох солодких напоях, погіршує пам’ять і знижує здатність до навчання. Це також може викликати запалення в мозку. Це стосується і дієтичних напоїв. Люди, які вживають такі напої, втричі частіше схильні до розвитку інсульту та недоумства, ніж люди, які не вживають такі продукти.

Рафіновані вуглеводи

Процес рафінування видаляє всі корисні поживні речовини. Страва, що складається з продуктів, багатих рафінованими вуглеводами, має високе глікемічне навантаження. Це викликає раптовий стрибок рівня цукру в крові.

Згідно з дослідженнями, діти, які їдять багато рафінованих вуглеводів, гірше виконують невербальні тести на інтелект. Літні люди, у яких понад 58% добові калорії з рафінованих вуглеводів частіше сприяють розвитку деменції порівняно з людьми, які їдять більше цільнозернових продуктів, а також фруктів і овочів. Рафіновані вуглеводи можна знайти в білому хлібі, білому рисі, виробах з білого борошна, солодощах і закусках.

Оброблена та упакована їжа

Продукти з високим ступенем обробки та готові страви є джерелом трансжирів, цукру та солі. Фастфуд може викликати звикання, як наркотик. Вчені також довели, що він негативно впливає на наш мозок.

Дослідження, опубліковане в “Американському журналі клінічного харчування”, стверджує, що здорові люди, які їдять фаст-фуд п’ять днів на тиждень, значно гірше виконують когнітивні тести. У них проблеми з концентрацією, швидкістю реакції та перепадами настрою.

Алкоголь

Нікого не здивує той факт, що алкоголь входить до списку продуктів, які негативно впливають на мозок. Вчені з Інституту нейронаук Іспанської національної дослідницької ради та їхні колеги спостерігали за людьми, які проходили лікування від алкогольної залежності. Виявляється, алкоголь завдає шкоди мозку, навіть якщо ми в якийсь момент утримуємося від його споживання. Протягом шести тижнів після припинення вживання алкоголю у учасників дослідження продовжували розвиватися пошкодження білої речовини мозку. Це означає, що мозок не починає відновлюватися відразу після припинення вживання алкоголю.

Зловживання алкоголем протягом багатьох років може призвести до дефіциту вітаміну В1 і розвитку синдрому Корсакова – порушення пам’яті, дезорієнтації і втрати пам’яті.