Останні новини

Дарує молодість та оновлює печінку: корисні властивості лимону, про які ви не знали

- 03 Січня 2024, 21:01

Лимон – сонячний фрукт з не менш яскравим смаком. Попри те, що його зазвичай не споживають у сирому вигляді, як інші фрукти, він може позмагатися з ними на арені користі для здоров’я.

Експерти в галузі правильного харчування з видання Health оприлюднили корисні властивості лимона для організму, про які ви раніше могли й не здогадуватися.

У цих плодах міститься велика кількість вітаміну C і антиоксидантів – вони допомагають підтримати здоров’я і зміцнити тіло зсередини.

Приміром, вживання лимонної води стало популярним у багатьох країнах, адже подібна рідина сприяє зниженню ризику появи в нирках каменів і підтримує травну систему.

Але на цьому переваги лимона не закінчуються. Так, яскраві плоди за регулярного вживання призводять до того, що рівень слабкої кислоти підвищується, як і лужність сечі. Це допомагає вберегти нирки від утворення каменів.

Вітамін C у їхньому складі та антиоксиданти підтримують серце здоровим. Якщо достатньо вживати цей вітамін, клітини вільним радикалам буде важче пошкодити клітини організму. Так можна забезпечити додатковий захист від атеросклерозу.

Корисні властивості лимона проявляються і менш очевидним чином. Як відомо, один плід містить понад третину від необхідної норми вітаміну C на добу, який допомагає залізу засвоюватися. Якщо поєднати об’єднати вітамін C і джерела заліза, то ефективність засвоєння останнього зросте. Він вбереже від залізодефіцитної анемії, яка проявляється при нестачі заліза і недостатньому рівні гемоглобіну.

Як додати в раціон

Лимон можна споживати у свіжому вигляді, додавати у воду, десерти, салати тощо. Фрукт, його цедра та сік додаватиме приємної кислинки стравам.

Спробуйте додати лимон у наступні страви:

  • маринуйте м’ясо, рибу або тофу в лимонному соку і прикрасьте скибочками лимона;
  • приготуйте простий салат з бобових (наприклад, нут) з лимонною заправкою, щоб покращити засвоєння заліза;
  • використовуйте лимон або цедру лимона, щоб ароматизувати супи, крупи або хлібобулочні вироби.

Ризики споживання

Людям з алергією на цитрусові слід уникати лимона або продуктів з фруктом та цедрою.

Окрім цього, лимони мають високий вміст кислоти, тому їхній сік може вплинути на людей з:

  • виразками у роті: це може викликати відчуття печіння.
  • гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ): лимон може погіршити симптоми, такі як печія.

По темі