Електроліти в крові: яку роль виконують та як розпізнати їх дефіцит

Електроліти необхідні для нормального функціонування організму. Однак на що саме вони впливають, в яких процесах беруть участь і який ризик їх дефіциту?

Що таке електроліти

Електроліти – це іони солей, що знаходяться в рідинах нашого організму – крові, плазмі та тканинних рідинах. Вони беруть участь у багатьох процесах в організмі – впливають на роботу мозку, м’язів та інших органів, допомагають підтримувати правильний водно-електролітний баланс, а також підтримують напругу клітинних мембран і відповідають за проведення електричних імпульсів через нейрони до інших клітин .

Електроліти включають в себе натрій, кальцій, магній і калій . Усі вони виконують певні ролі, які визначають правильне функціонування нашого організму.

  • Натрій: найбільш активний компонент міжклітинної рідини. Натрій є основним катіоном, який бере участь у підтримці належної гідратації організму.
  • Кальцій: бере участь у процесі проведення електричного імпульсу в нейронах і відповідає за його регуляцію.
  • Магній: має вирішальне значення для забезпечення нормального функціонування нервової та м’язової систем і правильного перебігу обмінних процесів.
  • Калій: допомагає підтримувати артеріальний тиск на належному рівні, підтримує роботу серця і м’язів.

До групи найважливіших електролітів також часто відносять хлориди. Це аніони, яких багато в організмі, вони важливі для підтримки кислотно-лужного балансу та сприяють виробленню соляної кислоти в шлунку.

Дефіцит електролітів

Неправильний рівень електролітів може призвести до порушень у функціонуванні організму. Однак їх легко втратити, наприклад, при високій температурі, коли тіло потіє і організм втрачає електроліти. Той самий механізм працює у випадку фізичних вправ, важкої роботи чи інтенсивних тренувань.

Ми також втрачаємо електроліти під час вірусних інфекцій та інших захворювань, що супроводжуються лихоманкою. Їх дефіцит також може бути спричинений блювотою, діареєю, суворою дієтою, вживанням занадто малої кількості рідини.

Найпоширенішими симптомами ненормального рівня електролітів є:

  • м’язові тремтіння і спазми,
  • набряк,
  • діарея або запор,
  • нудота, головні болі,
  • сонливість, слабкість і втома,
  • погіршення самопочуття, дратівливість.

Дефіцит електролітів в організмі може призвести до розладів нервової системи та підвищення артеріального тиску. У більш серйозних випадках це може призвести до непритомності, судом, проблем із серцем, крихкості кісток і паралічу. Зневоднення також є дуже небезпечним наслідком дефіциту електролітів.

Як поповнити запас електролітів

Електроліти можна легко поповнювати, тому ризик дефіциту і, отже, його загрозливий вплив на здоров’я буде набагато нижчим. Перш за все, рекомендується регулярно пити воду, в тому числі високомінералізовану, і томатні соки, які є багатим джерелом калію. Також варто подбати про свій раціон і доповнити його продуктами, що містять натрій, кальцій, магній і калій, в тому числі помідорами, бананами, курагою, гарбузовим насінням і мигдалем. Під час тренувань слід пити ізотонічні напої, збагачені електролітами.