Фрукти і овочі разом: дієтологиня порадила, які продукти можна поєднувати, а які не варто

Фрукти та овочі є важливими елементами здорового харчування. Ми повинні їсти їх як у сезон (свіжі), так і поза сезоном (заморожені). Проте не все можна поєднувати і споживати разом.

Роль овочів і фруктів у харчуванні

Фрукти та овочі – це вітамінні бомби. Вони також забезпечують наш організм цінними мінералами. Завдяки цим компонентам вони покращують роботу імунної системи та загальний стан організму. Це підтверджує дієтологиня Моніка Франк. Вживання овочів і фруктів зміцнює імунну систему завдяки вмісту в них вітамінів А, Е, К і С. Крім того, вітаміни А, С і Е належать до групи антиоксидантів і допомагають боротися з вільними радикалами. Таким чином, вони затримують процеси старіння організму. Також овочі та фрукти є джерелом макроелементів: білків, вуглеводів, жирів та клітковини що благотворно впливає на здоров’я.

З якими продуктами варто поєднувати овочі

Правильно поєднуючи окремі продукти, ми можемо збільшити їх позитивний вплив на здоров’я. Наприклад, можна поєднувати помідори і брокколі, оскільки перші багаті лікопіном, який нейтралізує дію вільних радикалів, а другі допомагають виводити ці шкідливі атоми з організму. Крім того, овочі, наприклад, шпинат, рекомендується поєднувати на тарілці з продуктами, багатими хорошими жирами. Це збільшує засвоєння жиророзчинних вітамінів: A, D, E, K (інші розчиняються у воді). Овочі можна поєднувати з рослинними жирами, такими як авокадо, оливкова або рапсова олія, пояснює дієтологиня Моніка Франк. Тому, якщо ми подаємо помідори з авокадо, присутній в овочі вітамін А (у вигляді бета-каротину) засвоїться набагато краще. Крім того, слід пам’ятати, що більшість овочів мають лужноутворюючу, тобто розкислювальну дію. Тому їх варто поєднувати з кислотоутворюючими продуктами, наприклад, крупами. В результаті ми нейтралізуємо їх вплив на організм.

Які продукти не можна поєднувати з овочами

Не варто поєднувати такі овочі, як капуста, брюссельська і брокколі, з морепродуктами і рибою. Вони обмежують засвоєння йоду. Ще одна комбінація, яка призводить до зменшення кількості поживних речовин, що надходять з їжею, – це огірок і фрукти (полуниця, чорна смородина) або овочі (помідори, перець), багаті вітаміном С.

Ще одне поєднання, яке не рекомендують дієтологи, — помідор і білий сир. Щавлева кислота, що міститься в овочі, реагує з кальцієм, який входить до складу молочних продуктів. В результаті утворюються нерозчинні кристали оксалату кальцію, надлишок яких може призвести до розвитку артриту.

Які фрукти можна поєднувати, а яких слід уникати

Деякі поєднання фруктів можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Перш за все, не можна змішувати свіжі і сушені, оскільки вони важко перетравлюються і можуть викликати проблеми зі шлунком. Ще одне правило непоєднання ґрунтується на поділі фруктів на: солодкі (наприклад, банан), напівсолодкі (наприклад, полуниця), кислі (наприклад, лимони) і напівкислі (наприклад, яблука).

– Напівсолодкі фрукти можна поєднувати як з солодкими, так і з кислими, – зазначає Франк. – Однак кисло-солодкі фрукти – несприятливе поєднання. Таке поєднання навантажує травну систему і викликає проблеми з травленням. Крім того, фрукти, які містять багато води, наприклад кавун або диню, слід їсти окремо. При змішуванні з іншими харчовими продуктами вони повільніше потрапляють у дванадцятипалу кишку і можуть почати бродити в шлунку.