Цей сорт кави найгірший: вчені назвали напій, який не слід вживати
Вплив кави на здоров’я має численні переваги, але не кожен спосіб її приготування корисний, особливо у випадку людей, які дуже чутливі до кави та мають проблеми з серцево-судинною системою.
Хоча сама кава не містить холестерину, вона впливає на його рівень. Тому слід змінити спосіб заварювання кави, щоб і надалі насолоджуватися її численними перевагами.
Регулярне вживання нефільтрованої звареної кави сприяє підвищенню загального холестерину, «поганого» холестерину і тригліцеридів. Варто також згадати відомі добавки, такі як вершки, цукор і знежирене молоко, які можуть бути причиною негативного впливу вживання кави на здоров’я. Сама кава не містить холестерину, але впливає на його вироблення в організмі. На думку вчених з Baylor College of Medicine, винуватцями є кавові олії, тобто кафестол і кахвеол. Кафестол вважається одним з найсильніших речовин, що підвищує рівень «поганого» холестерину в організмі.
Зварена та нефільтрована кава (тобто зварена з гущею в склянці, а також з еспресо-машини, кавоварки, приготовлена у турці) містить у 30 разів більше речовин, які підвищують рівень холестерину, порівняно з фільтрованою кавою. Завдяки тривалому контакту гущі з окропом в такому настої більша концентрація згаданих раніше кавових масел. Крім того, кавова гуща, що плаває в чашці, може дратувати шлунок, особливо якщо кава п’ється натщесерце.
Більш здоровою альтернативою є фільтрована кава. Однак таке обладнання є не у всіх, тому готувати каву вдома рекомендується за допомогою спеціального фільтра, наприклад паперового, які видаляють кавові масла, що містять кафестол. Ідея полягає в тому, щоб контакт гарячої води з кавовою гущею був якомога коротшим.
Варто також пам’ятати, що для варіння кави слід використовувати воду температури від 88 °C до 94 °C.
Альтернативою також може бути розчинна кава (класична, без добавок, стиль «2 в 1»). Розчинна кава – це висушений екстракт меленої кави, який повністю розчиняється у воді. Порівняно з традиційною кавою, розчинна кава більш ніжна, містить менше кофеїну та не містить кафестол (або містить невелику кількість).