Містить ртуть та діоксини: список шкідливих видів риби, яку краще не їсти

Риба багата на білок і жири Омега-3, також містить амінокислоту таурин, йод і селен. Саме останнього елементу бракує 90% людей. Втім, не вся риба настільки корисна, як ми про неї думаємо. Від деяких видів краще відмовитись, бо вони принесуть більше шкоди організму, ніж користі.

Макрель

Вважається, що корисна для здоров’я виключно макрель, вирощена на волі. Однак із цим твердженням можна посперечатися. Причиною сумніву може послужити той самий процес накопичення ртуті в тканинах риби. Дику макрель не рекомендують вживати дітям і жінкам, особливо вагітним. Щодо чоловіків, то їм дозволяється їсти не більше однієї порції на місяць. Як найбезпечніший варіант можна використовувати атлантичну макрель.

Тунець

М’ясо тунця – низькокалорійне, проте в ньому може міститися така небезпечна речовина як ртуть. Цей хімічний елемент з’являється в рибі в результаті забруднення океанів викидами з промислових об’єктів. Концентрація ртуті в м’ясі тунця може в 10 тисяч разів перевищувати припустиму, що становить серйозну загрозу при його вживанні.

Окрім ртуті у м’ясі тунця можуть міститися антибіотики та гормони. Це пов’язано з тим, що непомірний вилов цієї риби призвів до значного скорочення її популяції в природному середовищі. Тому для продажу тунець вирощується на спеціальних фермах, де для прискорення росту використовують шкідливі добавки. З цієї причини фахівці не радять вживати більше 100 г тунця на місяць.

Містить ртуть та діоксини: список шкідливих видів риби, яку краще не їсти

Тілапія

У м’ясі тілапії містить дуже велика кількість жирів. У цьому плані тілапія може скласти конкуренцію бекону. Враховуючи цей факт, занадто часте вживання тілапії в їжу призведе до підвищення рівню шкідливого для організму холестерину. А це робить організм більш чутливим до різноманітних алергенів.

Крім того, дослідники помічали наявність діоксинів у м’ясі тілапії. Діоксини – це отрутохімікати, шкідливі для здоров’я людини. Зазвичай джерелом появи діоксинів в рибі є забруднений корм. Проте, якщо ферма дотримується стандартів безпеки, ймовірність вмісту діоксинів у м’ясі досить низка.

Яку рибу потрібно їсти в обмеженій кількості

  • форель
  • дорадо
  • короп
  • сібас

Періодичність вживання може бути не більше одного разу на тиждень.

Яка риба безпечна

  • лосось
  • морський окунь
  • креветки
  • оселедець
  • краби