Зміцнюємо м’язи: прості вправи від болю в шиї

Якщо ви страждаєте від болю в шиї, варто спробувати кілька ефективних вправ, які допоможуть зміцнити м’язи цієї області.

Від чого виникає біль у шиї

Біль у шиї може бути викликана різними факторами. Причиною може бути неправильна постава або вроджені чи набуті дефекти постави, а також м’язова напруга, перевантаження чи травми.

Також може боліти, якщо ви проводите багато часу за комп’ютером. Постійний больовий стан може призвести до перевантаження м’язів шиї та шийного відділу хребта, що призводить до напруги та болю в цій області.

Якщо ви починаєте відчувати біль в області шиї, обов’язково зверніть увагу на гігієну сну. Неправильне положення під час відпочинку, а також занадто м’які або занадто жорсткі подушки або матрац також можуть сприяти появі болю в шиї після пробудження і дуже характерної скутості.

Окрім втоми та перевантаження, біль у шиї може бути результатом травми, зокрема: удари, розтягнення, наприклад, внаслідок дорожньо-транспортних пригод, падінь з висоти або спортивних травм.

Крім того, деякі захворювання, такі як артрит, дегенерація хребта, відрив шийного нерва або мігрень, також можуть проявлятися болем у шиї.

Регулярно виконуючи вправи, спрямовані на зміцнення м’язів шиї, можна поліпшити свій фізичний стан, підвищити гнучкість самих м’язів, які, відповідно, будуть більш стійкими до пошкоджень і зменшать біль.

Пам’ятайте, що перед початком будь-якої нової програми вправ завжди варто проконсультуватися з лікарем або фізіотерапевтом, щоб переконатися, що вправи відповідають вашому стану здоров’я.

Прості вправи від болю в шиї, які можна робити вдома

Прості вправи для зміцнення м’язів шиї можна виконувати в домашніх умовах, якщо немає протипоказань.

  • Сядьте прямо на стілець і повільно повертайте голову вліво-вправо, намагаючись дивитися якомога далі позаду. Потім в положенні сидячи або стоячи плавно нахиліть голову набік, намагаючись торкнутися плечем вуха. Повторіть той же рух з іншою стороною.
  • Повільно підніміть підборіддя вгору, щоб воно було паралельно підлозі. Затримайтеся на кілька секунд, а потім опустіть підборіддя.
  • Встаньте прямо, руки вздовж тіла. Плавно піднімаючи руки вгору, постарайтеся звести лопатки разом. Затримайтеся на кілька секунд, а потім розслабте м’язи.
  • Покладіть праву руку на ліву скроню і обережно нахиліть голову вправо, натискаючи рукою на скроню. Затримайтеся на кілька секунд, потім повторіть з іншого боку.

Кожну вправу можна повторювати від 10 до 15 разів . При появі болю або дискомфорту обов’язково припиніть заняття і зверніться до фахівця.