ТОП-10 продуктів для здорового серця
Заради здорового серця і стану кровоносної системи варто не тільки вести активний спосіб життя, але і включити в щоденний раціон кілька продуктів.
Оливкова олія
Ця олія містить цінні ненасичені жирні кислоти: лінолеву (омега-6) і ліноленову (омега-3). Крім того, вона багата вітаміном Е, який є цінним антиоксидантом, і фітостеролами, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові. Найціннішим є масло холодного віджиму.
Горіхи
Волоські горіхи є чудовим джерелом антиоксидантів і фітостеролів. Вчені довели, що 35-денний прийом волоських горіхів знизив вміст абдомінального жиру на 1%. Також спостерігалося зниження холестерину. Тому варто включити в свій раціон порцію волоських горіхів. Однак слід пам’ятати, що вони калорійні і вживати їх потрібно в помірних кількостях (15-30 г на добу).
Лосось
Ідеальна риба для тих, хто хоче подбати про здорове серце. Це джерело повноцінного білка, омега-3 кислот і таких мінералів, як: йод, цинк, кальцій, магній і марганець. Ці мінерали при регулярному вживанні можуть знизити артеріальний тиск.
Гречана крупа
Популярною добавкою до обіду є гречка, яка також підтримує роботу серця. Він багатий клітковиною, яка знижує рівень холестерину в крові. Крім того, це чудове джерело вітамінів групи В, включаючи В6 і фолієву кислоту, які беруть участь у метаболізмі гомоцистеїну.
Вівсяні пластівці
Вівсяна каша — чудова ідея для сніданку для людей, які хочуть подбати про здорове серце. Вівсяні пластівці є джерелом клітковини і магнію, який розслаблює кровоносні судини, тим самим знижуючи артеріальний тиск. Крім того, регулярне вживання вівсяних пластівців знижує ризик розвитку діабету 2 типу.
Горобина
Чорноплідна горобина відноситься до т.зв суперпродукти, тобто продукти, надзвичайно багаті корисними для здоров’я інгредієнтами. Він багатий антоціанами, які є ефективними речовинами в боротьбі з вільними радикалами. Крім того, ці фрукти містять високі дози вітаміну С і Р, які захищають кровоносні судини, тим самим знижуючи ризик гіпертонії та інфаркту.
Біла квасоля
Споживання бобових, у тому числі білої квасолі, допоможе знизити рівень холестерину в крові. Цей ефект в основному зумовлений наявністю фітостеролів і фракції розчинних волокон. Крім того, дослідження показали, що вживання бобових 4 рази на тиждень знижує ризик інфаркту міокарда на цілих 22%.
Помідор
Є одними з найкращих кардіопротекторних овочів. Лікопін, що міститься в них, є сильним антиоксидантом, регулярне споживання якого знижує ризик серцевого нападу до 17%. Варто пам’ятати, що засвоєння лікопіну збільшується після того, як помідори піддаються термічній обробці. Тому варто додати до свого щоденного меню томатні крем-супи, домашній кетчуп чи пасату.
Часник
Часник найбільше цінується за його імуностимулюючі властивості. Однак варто пам’ятати, що регулярне вживання часнику також корисно для нашого серця. Вміщені в ньому фітонциди мають антитромботичні та судинорозширювальні властивості.
Зелений чай
Катехіни та галова кислота, що містяться в чаї, характеризуються сильними протизапальними та антиоксидантними властивостями. Мають антиагрегаційну дію, знижуючи ризик тромбозів і атеросклерозу. Крім того, регулярне вживання зеленого чаю має доведений ефект на зниження артеріального тиску навіть до 46%. Однак майте на увазі, що зелений чай також містить кофеїн, тому не пийте його ввечері.