Поживний і смачний: які властивості має буряк
Буряк – багатий корисними речовинами і має безліч властивостей, які позитивно впливають на здоров’я. Він корисний як у сирому, так і вареному вигляді.
Харчова та енергетична цінність буряка
З поживної точки зору буряк — овоч, який обов’язково варто включити у свій раціон. Його енергетична цінність становить близько 35-40 ккал на 100 г. Це в основному джерело вуглеводів, у тому числі харчових волокон, вміст яких коливається від 1,1 до 2 г / 100 г. Він також містить кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, фолієву кислоту, вітамін С.
Крім перерахованих вітамінів і мінералів, буряк багатий біоактивними речовинами, серед яких бетаїн, флавоноїди, поліфеноли, лютеїн, каротиноїди та група барвників під назвою беталаїни, які широко використовуються в харчовій промисловості.
Цілющі властивості буряка
Дослідження показали, що біологічно активні речовини, які містяться в буряку, такі як бетаїн, флавоноїди, поліфеноли та каротиноїди, мають протизапальні, протиракові та пригнічують окислювальний стрес властивості.
Було доведено, що споживання буряка може мати сприятливий вплив на серцево-судинну систему завдяки потенційним властивостям зниження артеріального тиску, що пов’язано з наявністю нітратів. Дослідження показали, що споживання буряка та бурякового соку, тобто природних джерел цих сполук, може бути пов’язане з відновленням функції ендотелію судин, порушення функції якого пов’язане з патогенезом гіпертонічної хвороби чи атеросклерозу. Також було доведено, що вживання бурякового соку покращує працездатність у людей, які займаються спортом.
Згідно з дослідженнями, введення буряка в раціон може позитивно вплинути на нормалізацію ліпідів крові, головним чином на зниження холестерину.
Завдяки наявності лютеїну і бета-каротину вживання буряка може благотворно впливати на зір.
Кому краще не вживати буряк
Через високий вміст вуглеводів, що також пов’язано з високим глікемічним індексом буряка, його не рекомендують вживати людям, які страждають на діабет або інсулінорезистентність.
Буряк відноситься до легкозасвоюваних овочів, які можна включати у свій раціон і дітям і дорослим. Їх можна їсти у вареному, маринованому та сирому вигляді. Включення буряку до раціону допоможе підтримати своє здоров’я та покращити своє самопочуття.