Останні новини

Які яйця краще: смажені чи варені

- 19 Липня 2023, 16:07

Американські вчені дослідили, як приготування яєць впливає на їх харчову цінність та здоров’я людини.

Яйця дуже корисні, вони містять вітаміни групи А, В, Е і К. Також в них є залізо, фосфор, сірка. Всі ці речовини позитивно впливають на настрій, пам’ять та працездатність.

Користь варених яєць

Сирі яйця містять велику кількість вітамінів та мікроелементів. Проте чи збережуться вони після приготування яєць? Вчені з’ясували, що організм людини краще засвоює відварений білок, і чим довше яйце вариться, тим воно корисніше. У вареному яйці зберігається до 90% корисних речовин. Так, у білку є біотин, який покращує обмін речовин, не дає волоссю та нігтям стати ламким і тьмяним.

У варених яйцях міститься близько 159 ккал на 100 г. Одне варене яйце середнього розміру, приблизно 60 г, містить 95 ккал.

Користь смажених яєць

Якщо ви все ж таки більше любите яєчню, то можете не хвилюватися. Адже в смаженому яйці містяться вітаміни А і D. При варінні як раз кількість цих вітамінів зменшується. У 100 г яєчні з жовтками, смажених на невеликій кількості олії або масла, міститься 196 ккал.

Ще можна приготувати яйця пашот. Це техніка приготування яйця, при якому білок відварюється, а жовток залишається рідким. Для приготування, яйце розбивають в каструлю з киплячою водою і варять кілька хвилин.

Та в будь-якому випадку термічна обробка яєць зменшує кількість їх корисних речовин.

По темі