Капуста кольрабі: що це за овоч та чим він корисний

Цей овоч покращить роботу кишечника, а також позитивно впливає на роботу органів і якість зору. Але це далеко не всі корисні властивості капусти кольрабі.

Чому кольрабі варто додати до свого раціону

Вживання кольрабі може покращити роботу вашої імунної системи. Овоч також має протизапальні властивості. Це завдяки вітаміну С, вміст якого в 100 грамах сягає цілих 62 мг. Завдяки цьому кольрабі також має антиоксидантні властивості. Цей овоч може уповільнити процес старіння та запобігти окислювальному стресу та виникненню таких захворювань, як хвороба Альцгеймера.

Також кольрабі має бактерицидні та фунгіцидні властивості. Тому цей овоч рекомендується вживати людям, хворим на хелікобактер пілорі. Це дозволить запобігти розвитку виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Регулярне вживання кольрабі позитивно впливає на роботу нервової системи. Це допоможе зняти дискомфорт або депресію, покращить ефективність процесів мислення та пам’яті.

Кольрабі має глікемічний індекс 20, тому він дуже низький. Тому кольрабі безпечна для діабетиків. Крім того, овочі також можуть регулювати засвоєння цукру в їжі. Таким чином, він запобігає раптовим стрибкам рівня цукру в крові після їжі.

Кольрабі та схуднення

Кольрабі – відмінний продукт при схудненні. У 100 грамах овочів всього 27 калорій. Тому це дуже низькокалорійна їжа. Кольрабі може наситити вас, незважаючи на низьку калорійність. Це пояснюється вмістом клітковини і великою кількістю води. Тому він дуже ефективний для людей, які худнуть і менше їдять.

Кому варто відмовитися від кольрабі

Не можна їсти кольрабі людям з проблемами печінки і розладом травлення. Вживання цього овоча може погіршити симптоми нетримання сечі, а також викликати здуття живота.

Як їсти кольрабі

Кольрабі можна їсти в сирому вигляді, і це найкорисніша форма цього овоча. Він чудовий на смак сам по собі і не потребує жодних добавок. Найсмачніші – молоді, солодкі, хрусткі, з яких не потрібно очищати шкірку. У сирому вигляді можна додавати в овочеві смузі й фруктово-овочеві соки.

Якщо овоч старший, він стане жорстким. Потім його варто очистити від шкірки і піддати термічній обробці, запекти або відварити. Кольрабі можна додавати в різні страви – рагу, гуляші, супи. Ідеально підходить для салатів.

Читайте також: