Чим можна замінити молочні продукти: список від дієтологині
Молочні продукти були важливою частиною раціону людини протягом століть. Молочні продукти є багатим джерелом кальцію, білка та інших поживних речовин, необхідних для здоров’я. На жаль, виявляється, що не всім можна вживати молочні продукти. Тож чим можна їх замінити, розповіла дієтологиня Кароліна Топольська.
Непереносимість лактози
Буває, що людина після вживання молочних продуктів відчуває нудоту, може бути діарея та біль у животі. Ймовірно, це непереносимість лактози, яка виникає внаслідок дефіциту або відсутності ферменту, відповідального за розщеплення дисахаридів. Якщо симптоми посилюються після вживання коров’ячого молока, це може бути алергією на молочні білки.
“Перш за все, слід обмежити або максимально виключити споживання продуктів, що містять молочний цукор, тобто лактозу. На харчовому ринку є багато альтернатив у вигляді “безлактозних” продуктів, тому варто зважити на їх споживання. Хорошим вибором, завдяки зниженому вмісту дисахаридів, є кисломолочні продукти. Однак, якщо симптоми виникають після будь-якого продукту, його слід виключити”, – зазначила дієтологиня.
Заміна молочних продуктів
Гарною альтернативою також можуть бути напої на рослинній основі, наприклад, соєве або мигдальне молоко.
Коли ви відмовляєтесь від споживання молочних продуктів, надходження деяких поживних речовин, таких як кальцій , вітамін D або білок, може бути зменшено. Джерелами кальцію (крім молока) можуть бути насіння, горіхи, брокколі, петрушка, квасоля, соя або капуста. Жирна риба та яйця багаті на вітамін D. Білок можна знайти в рибі, птиці, яйцях і бобових.
Читайте також:
- Попкорн з мікрохвильовки: експерт попереджає про небезпеку
- Природні пробіотики: яку роль виконують в організмі та в яких продуктах містяться