ТОП-5 продуктів, які втрачають свою користь після заморозки
Зараз ми звикли заморожувати практично все: м’ясо, овочі, фрукти, ягоди, готові страви, хліб і кондитерські вироби. Це і правда зручний спосіб зберігання, адже не треба нічого викидати, страва буде довго залишатися в цілості й схоронності.
Лікарі кажуть, що в деяких продуктах і після заморозки залишаються корисні речовини, нічого небезпечного в цьому способі зберігання немає. Однак деяка їжа може стати менш смачною, втратити якісь свої корисні властивості або навіть нашкодити здоров’ю. Розбираємося, які продукти все-таки краще їсти свіжими, а не після розморожування.
Дієтичне м’ясо і риба
Запаси курячих грудок і риби напевно є у багатьох. Але чим довше ці продукти зберігаються в морозилці, тим більший ризик, що клітинні стінки білка зруйнуються, м’ясо стане сухішим і вже не буде таким смачним.
До того ж, якщо м’ясо пролежало в морозилці більше місяця, то воно може стати менш корисним — через процеси окислення жирової тканини значно підвищується частка шкідливих речовин. А ось поживна цінність залишається колишньою.
Зелень
Історія приблизно така ж, що і з м’ясом: зелень стає менш смачною, при тривалому заморожуванні може втратити частину своїх корисних властивостей.
Тому краще їсти її свіжою. Різні види зелені слід зберігати окремо. Якщо зелень з корінням, не відокремлюйте його, так вона буде зберігатися довше. Також можна зберігати зелень в скляній банці з кришкою, яка щільно закривається, — так вона повинна протриматися близько місяця. Але її треба попередньо обробити — при необхідності видалити стебла, дрібно нарубати і посолити (на 100 г зелені 20 г солі).
Хліб
Якщо ви любите купувати заморожені булочки, круасани та іншу випічку, то від цієї звички краще відмовитися. Річ у тім, що в таку випічку можуть додавати ще більше цукру, солі і жирної олії, щоб після розморожування вона виглядала апетитнішою. Виходить, булочка з морозилки буде в рази небезпечніша для серця і фігури.
Десерти з заварного тіста
Це може бути печиво, тістечка, торти. Заварне тісто погано зберігається в морозильнику, тому після того, як продукт відтане, ви отримаєте “мокрий десерт незрозумілої форми”. Щоб уникнути таких казусів, деякі виробники щедро додають цукор і консерванти — пошкодуйте свій організм, купіть свіже тістечко, якщо дуже хочеться.
Броколі
Це сам по собі досить ніжний овоч, який погано витримує метаморфози з заморожуванням і розморожуванням. По-перше, він втратить свої смакові властивості, вже не буде хрустким і насиченим. По-друге, чим довше ви зберігаєте його в морозилці, тим більше броколі наповнюється водою, через що може статися втрата поживних речовин. Виходить, користь може зійти нанівець.
Читайте також:
- Кава з апельсиновим соком: чому цей напій може бути небезпечним для здоров’я
- Експерти розповіли, яка вода краща для організму: тепла чи холодна