Білковий дефіцит: що відбувається з тілом, коли ви їсте замало білка
Білки є життєво важливим макроелементом, який повинен складати значну частину вашого раціону. Їх рекомендується вживати в кількості, що становить близько 30% від загальної калорійності їжі. Нестача білка може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Про те, чому білки є невід’ємною частиною нашого раціону та які проблеми можуть виникнути, якщо їх їсти замало, розповідає нутриціологиня Анастасія Голобородько.
Значення білка для організму
“Білок – цеглинки, на яких функціонує багато процесів. Це не тільки будівельний матеріал для м’язів, а й для органів, тканин, навіть гормонів, ферментів, антитіл імунної системи. В білків є ще й транспортна функція”, – каже нутриціологиня.
За словами експертки, у вашому раціоні повинен бути баланс білка, оскільки переїдання теж шкідливе.
“Білки не запасаються, тому повинні надходити в організм щодня. Якщо споживаємо їх замало, падає й синтез вироблення власних білків”, – пояснює Голобородько.
Нутриціологиня зазначає, що білки – це довгі ланцюги амінокислот. Їх є 21, з них 12 наше тіло може синтезувати самостійно, а 9 незамінних амінокислот треба отримувати з їжі.
“Якщо коротко: всі тваринні продукти містять всі незамінні амінокислоти. Рослинні (окрім сої, в сої все повноцінне) – деякі продукти 10, щось 18, а щось 8 амінокислот. Тобто на веган та вегетаріанському раціоні, щоб отримати все необхідне, треба дуже міксувати”, – говорить експертка.
Нестача білка
Які можуть бути наслідки нестачі білка:
- людина стає дратівливою і втрачає концентрацію;
- важко схуднути чи набрати вагу;
- порушення режиму сну;
- порушиться вироблення ферментів;
- порушиться менструальний цикл;
- якщо мало амінокислот, будуть дефіцити по мінералах;
- погано регулюється тиск;
- погано загоюватимуться рани.
Читайте також:
- 4 незвичайних способи дати друге життя кісточці авокадо
- Тваринний або рослинний білок: ключові відмінності та користь для організму