Білковий дефіцит: що відбувається з тілом, коли ви їсте замало білка

Білки є життєво важливим макроелементом, який повинен складати значну частину вашого раціону. Їх рекомендується вживати в кількості, що становить близько 30% від загальної калорійності їжі. Нестача білка може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Про те, чому білки є невід’ємною частиною нашого раціону та які проблеми можуть виникнути, якщо їх їсти замало, розповідає нутриціологиня Анастасія Голобородько.

Значення білка для організму

“Білок – цеглинки, на яких функціонує багато процесів. Це не тільки будівельний матеріал для м’язів, а й для органів, тканин, навіть гормонів, ферментів, антитіл імунної системи. В білків є ще й транспортна функція”, – каже нутриціологиня.

За словами експертки, у вашому раціоні повинен бути баланс білка, оскільки переїдання теж шкідливе.

“Білки не запасаються, тому повинні надходити в організм щодня. Якщо споживаємо їх замало, падає й синтез вироблення власних білків”, – пояснює Голобородько.

Нутриціологиня зазначає, що білки – це довгі ланцюги амінокислот. Їх є 21, з них 12 наше тіло може синтезувати самостійно, а 9 незамінних амінокислот треба отримувати з їжі.

“Якщо коротко: всі тваринні продукти містять всі незамінні амінокислоти. Рослинні (окрім сої, в сої все повноцінне) – деякі продукти 10, щось 18, а щось 8 амінокислот. Тобто на веган та вегетаріанському раціоні, щоб отримати все необхідне, треба дуже міксувати”, – говорить експертка.

Нестача білка

Які можуть бути наслідки нестачі білка:

  • людина стає дратівливою і втрачає концентрацію;
  • важко схуднути чи набрати вагу;
  • порушення режиму сну;
  • порушиться вироблення ферментів;
  • порушиться менструальний цикл;
  • якщо мало амінокислот, будуть дефіцити по мінералах;
  • погано регулюється тиск;
  • погано загоюватимуться рани.

Читайте також: