Перші страви: які супи варто їсти щодня, а від яких краще утриматися
Перші страви здавна вважалися основою здорового харчування. Їх вживання на обід або вечерю забезпечує відчуття ситості та насичує організм корисними речовинами. Овочі та м’ясо, що входять до складу супів, дають комплекс вітамінів, мінералів та білків, необхідних для нашого самопочуття. Проте, не всі супи однаково корисні. Деякі з них можуть негативно впливати на наш стан, тому їх вживання рекомендується обмежити.
Найкорисніші супи
Яка користь супів для нашого здоров’я? Ці страви містять велику кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантних сполук, що чудово насичують організм та підтримують здорову вагу. Крім того, суп сприяє гідратації організму, допомагаючи підтримувати належний рівень рідини.
Курчий бульйон
Курячий бульйон з овочами може підтримувати імунітет на високому рівні, контролювати вагу та сприяти регенерації тканин завдяки вмісту білка, антиоксидантів та вітамінів, які містяться у ньому.
Юшка з морської риби
Такий суп насичує організм залізом, цинком і фтором, що містяться в червоній рибі. Крім того, юшка багата на поліненасичені жирні кислоти омега-3, які є важливими для зміцнення здоров’я серця, мозку та нервової системи.
Овочевий суп
Суп на основі овочів містить в собі вкрай важливі вітаміни та мінерали, які зміцнюють імунну систему, заряджають організм енергією, підтримують здоров’я серця, шкіри, очей та поліпшують роботу кишечника.
Найшкідливіші супи, які краще уникати в раціоні
Солянка
Через велику кількість тваринних жирів суп може негативно впливати на здоров’я шлунка, серця і вагу, спричиняючи надмірну вагу. Також вона містить солоні огірки та маслини, що може бути проблематичним для людей з хворобами шлунка.
Грибний суп
цей суп вважають “порожнім”, оскільки не містить достатньо поживних речовин. Крім того, він може містити екстрактивні речовини, які негативно впливають на здоров’я шлунка та кишечника.
Гороховий суп
Такий суп не рекомендується вживати людям з проблемами з травленням і кишківником. Ферменти гороху не розкладаються навіть під час приготування супу, що може сповільнювати розщеплення рослинного білка в шлунку і призводити до проблем з кишечником.
Читайте також:
- Найгірші помилки при зберіганні яєць: експерт попередив про небезпеку
- Як не переїдати: корисні лайфхаки, які варто спробувати