Незамінні джерела вітамінів: 8 продуктів, які повинні бути в кожному домі
Здоров’я та самопочуття залежать від багатьох факторів, але один з найважливіших – це те, що ми їмо. Тому варто стежити за тим, щоб ваш раціон був збагачений лише корисними продуктами. Про те, які саме продукти мають бути в кожному домі, розповідає нутриціологиня Віра Курин.
Цільнозернові макаронні вироби
Рекомендується використовувати макаронні вироби з цільного зерна пшениці, оскільки вони мають кілька переваг для здоров’я у порівнянні з рафінованими або білими макаронами. Цей продукт містить складні вуглеводи, а також магній, залізо, мідь, цинк, марганець, кальцій та фосфор, вітаміни групи В (В1, В2, В6, B9) та PP.
На відміну від білих макаронів, цільнозернові макаронні вироби містять значну кількість клітковини. Ця поживна речовина необхідна для здоров’я шлунково-кишкового тракту.
Твердий сир
Сир є джерелом білка і жиру, а також містить більше вітамінів А, групи В, D і К, ніж молоко або сир. Він корисний для зору, шкіри та мозку, а кальцій у сирі сприяє зміцненню кісток і зубів. Сир також позитивно впливає на травлення, а всі поживні речовини в його складі добре засвоюються організмом.
Горіхи
Горіхи є одним із основних джерел корисних жирів, вітамінів групи В1, В6, В9, мікроелементів, таких як калій, кальцій, йод, магній, мідь, цинк. Вони корисні для суглобів, м’язів, серця, очей, зміцнюють імунітет та запобігають вірусним захворюванням.
Регулярне споживання горіхів корисне для людей з хворобами печінки, нирок або кишечника, але важливо дотримуватися рекомендованої норми.
Куряча печінка
Цей продукт містить білок, залізо, селен, мідь, вітаміни А, В2, B3, B6, B9, B12 та C. Вона багата залізом, фолієвою кислотою, вітамінами та мінералами, необхідними для здоров’я, а також корисна для мозку завдяки вмісту холіну. Куряча печінка є важливим джерелом білка, яке підтримує здоров’я м’язів і кісток.
Гречана або перлова крупа
Крупи містять складні вуглеводи, клітковину, калій, кальцій, цинк, залізо, фосфор, мідь, магній, фолієву кислоту, вітаміни групи В, а також амінокислоти. Гречка містить всі типи клітковини, необхідні для здоров’я кишківника, а також амінокислоту лізин, яка сприяє збереженню молодості шкіри.
Картопля
Картопля містить крохмаль, вітаміни та мінерали, такі як вітаміни С, B1, В2, В6, РР, К, каротиноїди, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій. Вона корисна для серця, захищає від впливу вільних радикалів, знижує рівень шкідливого холестерину та захищає від атеросклерозу.
Скумбрія
Ця риба містить білок, кислоту омега-3, вітаміни В6, В12, РР, D і Е, а також мікроелементи. Корисні жири зі скумбрії допомагають підтримувати нормальний кров’яний тиск.
Овочі та зелень
Різноманітне харчування, що включає зелені овочі, важливе для здоров’я. Овочі містять фолієву кислоту, вітамін К, каротиноїди та клітковину, корисну для опорно-рухового апарату. Зелені овочі мають протизапальні властивості завдяки високому вмісту хлорофілу.
Читайте також: