Останні новини

Цибуля-порей: чому її варто їсти щодня

- 19 Лютого 2024, 18:02

Цибуля-порей належить до родини овочів алліум, разом з цибулею, шалотом, зеленою цибулею та часником. Вони мають ніжний, трохи солодкий присмак і часто вживаються в таких стравах, як супи та паста.

Також цибуля-порей є джерелом антиоксидантних рослинних речовин та харчових складників, які можуть бути корисними для здоров’я.

Переваги цибулі-порею

  1. Містить велику кількість протизапальних та антиоксидантних речовин.
  2. Може запобігати деяким формам раку.
  3. Сприяє здоров’ю кишківника.
  4. Може поліпшувати когнітивні здібності.

Крім того, цибуля-порей включає декілька харчових складників, таких як вітаміни А, С і В6.

Одна порція відвареної цибулі-порею містить:

  • калорійність – 31;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 7,62 г;
  • клітковина – 1 г;
  • білок – 0,81 г;
  • вітамін А – 41 мкг або 5% від добової потреби;
  • B6 – 0,113 мг або 7% від добової потреби;
  • мідь – 0,062 мг або 7% від добової потреби;
  • фолієва кислота – 24 мкг або 6% від добової потреби;
  • вітамін С – 4,2 мг або 5% від добової потреби;
  • вітамін K – 25,4 мкг або 21% від добової потреби;
  • марганець – 0,247 мг або 11% від добової потреби.

Ризики, пов’язані з споживанням цибулі-порею

Цибуля-порей зазвичай не має побічних ефектів, але тим, хто має алергію на неї, слід уникати її. Цей овоч містить речовину, яка називається діалілдисульфід, яка у деяких людей може спричиняти шкірні симптоми, такі як контактний дерматит.

Також цибуля-порей містить багато сполук, які називаються FODMAPs – це види вуглеводів, які знаходяться в деяких продуктах, таких як часник і цибуля-порей, які погано перетравлюються травною системою.

Люди, які чутливі до FODMAP, можуть мати проблеми з набряклістю живота, діареєю та газами. Люди з деякими захворюваннями травної системи, такими як синдром подразненого кишечника, більш схильні до непереносимості FODMAP.

Читайте також:

По темі