Цибуля-порей: чому її варто їсти щодня
Цибуля-порей належить до родини овочів алліум, разом з цибулею, шалотом, зеленою цибулею та часником. Вони мають ніжний, трохи солодкий присмак і часто вживаються в таких стравах, як супи та паста.
Також цибуля-порей є джерелом антиоксидантних рослинних речовин та харчових складників, які можуть бути корисними для здоров’я.
Переваги цибулі-порею
- Містить велику кількість протизапальних та антиоксидантних речовин.
- Може запобігати деяким формам раку.
- Сприяє здоров’ю кишківника.
- Може поліпшувати когнітивні здібності.
Крім того, цибуля-порей включає декілька харчових складників, таких як вітаміни А, С і В6.
Одна порція відвареної цибулі-порею містить:
- калорійність – 31;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 7,62 г;
- клітковина – 1 г;
- білок – 0,81 г;
- вітамін А – 41 мкг або 5% від добової потреби;
- B6 – 0,113 мг або 7% від добової потреби;
- мідь – 0,062 мг або 7% від добової потреби;
- фолієва кислота – 24 мкг або 6% від добової потреби;
- вітамін С – 4,2 мг або 5% від добової потреби;
- вітамін K – 25,4 мкг або 21% від добової потреби;
- марганець – 0,247 мг або 11% від добової потреби.
Ризики, пов’язані з споживанням цибулі-порею
Цибуля-порей зазвичай не має побічних ефектів, але тим, хто має алергію на неї, слід уникати її. Цей овоч містить речовину, яка називається діалілдисульфід, яка у деяких людей може спричиняти шкірні симптоми, такі як контактний дерматит.
Також цибуля-порей містить багато сполук, які називаються FODMAPs – це види вуглеводів, які знаходяться в деяких продуктах, таких як часник і цибуля-порей, які погано перетравлюються травною системою.
Люди, які чутливі до FODMAP, можуть мати проблеми з набряклістю живота, діареєю та газами. Люди з деякими захворюваннями травної системи, такими як синдром подразненого кишечника, більш схильні до непереносимості FODMAP.
Читайте також:
- Лушпиння цибулі: 6 несподіваних способів покращити ваше здоров’я
- ТОП-5 найкорисніших бобів, які ви неодмінно повинні спробувати