Дієтологиня рекомендує: їжте гриби для покращення здоров’я

Гриби – це цінний продукт харчування, який може принести багато користі вашому здоров’ю. Їх можна вживати в їжу як самостійну страву, так і використовувати для приготування різних кулінарних шедеврів.

Дієтологиня Інна Василик розповіла та поділилась результатами цікавого дослідження. Вона стверджує, що цей продукт має значну харчову цінність, тому не варто його оминати, а краще сміливо включати до щоденного раціону.

Як гриби впливають на здоров’я

Національний центр статистики та охорони здоров’я у США дослідив вплив грибів на організм. У дослідженні брали участь 10 тисяч дітей від 9 до 18 років. Вони щодня їли по 84 грами глив або комбінації білого гриба та шампіньйонів у співвідношенні 1:1.

Результати дослідження були дуже вражаючими, оскільки показали, що гриби збагачують організм корисними речовинами, такими як:

  • клітковина 5 – 6%;
  • мідь 24 – 32%;
  • фосфор 6%;
  • калій 12 – 14%;
  • селен 13 – 14%;
  • цинк 5 – 6%;
  • вітаміни В1 (4,07%), В2 (13 – 15%), В3 (13 – 14%), B6 (4,64%);
  • холін 5 – 6%;
  • залізо 2,32%;
  • фолати 3,66%.

Незважаючи на високу концентрацію поживних речовин, гриби не збільшують калорійність страви, вміст вуглеводів, насичених жирів та натрію.

Корисні властивості грибів

До переваг споживання грибів також належить велика кількість бета-глюкану, клітковини, яка може захистити від раку та покращити стан організму. Крім того, вона допомагає зменшити рівень LDL холестерину (він вважається небезпечним), тригліцеридів та цукру. Також цей вид клітковини дозволяє вам відчувати ситість довше.

Гриби містять у собі біоактивні фітонутрієнти та антиоксиданти, зокрема ерготионеїн та глутатіон. Варто пам’ятати, що вони відіграють роль у здоров’ї ваших клітин та ефективно борються з запаленнями. Гриби також корисні високим вмістом білка, який надає організму необхідні амінокислоти, та глутамінової кислоти, яка надає грибам смак умамі. Цей смак асоціюється зі смаком м’яса чи білка. Тому цей продукт особливо корисний для тих, хто дотримується рослинної дієти.

Дієтологиня Інна Василик радить звертати увагу на такі види грибів: гливи, шампіньйони, лисички, білий гриб, китайські reishi, shiitake, японські maitake та hiratake.

Читайте також: