Останні новини

В’ялені помідори: чи варто їх вживати та як приготувати вдома

- 07 Лютого 2024, 10:02

В’ялені помідори мають багато поживних властивостей. Завдяки термічній обробці вони мають більшу концентрацію лікопіну, ніж свіжі томати.

Оздоровчі властивості

В’ялені помідори мають специфічний смак, схожий на кетчуп. Тому вони є поширеною добавкою до солоних страв і салатів. Сушені помідори походять з Італії, їх нагрівали на сонці, щоб отримати більш істотний смак. Вони мають багато поживних цінностей, тому варто ввести їх у свій звичайний раціон. Своїм характерним кольором вони зобов’язані головним чином високому вмісту лікопіну.

Вони також багаті мікроелементами, серед яких:

  • магній – значно підвищує стресостійкість,
  • цинк – піклується про імунну систему людини,
  • марганець – позитивно впливає на нервову систему людини,

Також сушені помідори є багатим джерелом вітамінів:

  • вітамін Е – значно покращує стан шкіри і очей,
  • вітамін К – регулює процес згортання крові в організмі,
  • вітамін В3 – відповідає за правильну регуляцію метаболізму цукру в організмі,
  • вітамін С – підвищує імунітет організму.

Крім перерахованих вище вітамінів, сушені помідори мають високий вміст лікопіну, який знижує ризик розвитку атеросклерозу і позитивно впливає на всю кровоносну систему. В’ялені помідори можна купити в розсолі або сушені. Поєднання сушених томатів з олією покращує засвоєння вітамінів, наприклад Е, К, А, D, оскільки вони розчиняються в жирах. Також сушені помідори покращують зір і запобігають багатьом серцевим захворюванням завдяки високому вмісту бета-каротину .

Властивості лікопіна

В’ялені помідори мають високу концентрацію лікопіну. Це хімічна сполука, що відноситься до групи каротиноїдів. При термічній обробці помідорів підвищується вміст і засвоєння організмом цього антиоксиданту. Лікопін бореться з вільними радикалами в організмі, надлишок яких призводить до багатьох небезпечних захворювань. Він також має антивікові та протиракові властивості, зокрема захищає від раку травної системи та значно знижує ризик раку передміхурової залози у чоловіків і раку грудей у ​​жінок. Крім цих властивостей лікопін запобігає атеросклерозу і захворюванням системи кровообігу, а також знижує ризик ішемічної хвороби серця та інфаркту.

Сушені помідори і калій

Сушені помідори є багатим джерелом багатьох мінералів, головним чином калію. У 100 г продукту міститься 3427 мг цього макроелемента. Для порівняння, в 100 г свіжих помідорів міститься близько 280 мг. Такий вміст калію дозволяє покрити всю добову потребу в цьому елементі.

До речі, у 100 г продукту 258 ккал, 14,11 г білку, 2,97 г жирів, 55,76 г вуглеводів та 12,3 г клітковини.

Чого остерігатися

В’ялені помідори є повноцінним продуктом харчування, але, на жаль, вони досить калорійні. Якщо ми вирішуємо купити помідори, сушені в оливковій олії, не забувайте злити з них жир .

Ще одна річ, на яку варто звернути увагу, готуючи страви з в’яленими помідорами, – це сіль. Надлишок солі в організмі є джерелом набряків і гіпертонії. На жаль, готуючи в’ялені помідори до продажу, їх часто посипають великою кількістю солі, в 100 г продукту міститься близько 7 г солі. У зв’язку з тим, що дорослі не повинні перевищувати 5 г цього з’єднання в день, рекомендується обережно використовувати цю спецію в стравах з в’яленими помідорами. Хороша альтернатива обмеженню споживання солі – самостійно приготувати в’ялені помідори. Це не тільки здоровіше, але й дешевше.

Як приготувати сушені помідори

Найкраще підходять м’ясисті сорти помідорів. Спочатку видаліть непотрібні частини, тобто насіння. Вимиті помідори потрібно розрізати вздовж і викласти на деко м’якоттю вгору. Помідори можна злегка приправити сіллю, цукром або навіть зеленню або часником. Потім злегка змастіть їх оливковою олією. Просушіть помідори при температурі не вище 80 градусів близько 5 годин при прочинених дверцятах духовки. Деякі рецепти рекомендують сушити помідори до 8 годин. Все залежить від розміру і виду плодів. Правильно висушені помідори повинні бути зморщеними по краях, але не повністю сухими. У них повинна залишитися трохи м’якоті.

Після сушіння покласти в банку і полити оливковою олією. Якщо ви хочете зберегти в’ялені помідори, закип’ятіть олію та відповідні спеції в каструлі, а потім перелийте в банку, попередньо наповнену в’яленими помідорами. Банки потрібно закрити і перевернути догори дном.

По темі