Секрети хурми: чим корисна, кому шкідлива, як вибрати найсмачнішу
Хурма, яку правильніше називати ягодою — це один з найкорисніших продуктів зимового сезону. Разом з гранатом вона допомагає підтримувати здоровʼя. Багато лікарів радять їсти її в малій кількості після їжі, щоб зменшити коливання рівня цукру в крові. Крім того, в одній хурмі міститься майже 70% добової норми вітаміну А та 20% вітаміну С.
Як хурма впливає на здоровʼя
Корисна для серця
Вона містить багато антиоксидантів, які захищають від окислювального стресу і знижують ризик хвороб серця. Хурма може зменшувати артеріальний тиск, запалення та рівень холестерину.
Допомагає здоровʼю суглобів
Хурма може запобігати артриту, зменшувати симптоми запалення в кістках. Її протизапальна дія пов’язана з високим вмістом вітаміну С.
Може допомогти зору
Хурма може допомогти зберегти очі в гарному стані та покращити зір. Вона багата на лютеїн і зеаксантин, які допомагають боротися з віковою дегенерацією сітківки. Хурма також містить 70% рекомендованої добової дози вітаміну А, який необхідний для зору.
Кому протипоказана хурма
Не давайте хурму дітям до трьох років, не їжте її самі, якщо у вас є або були хвороби шлунка та кишечника, або страждаєте на закрепи. Ягоду не рекомендується вживати мамам, які годують, при цукровому діабеті та панкреатиті в гострій фазі.
Як розрізняти шарон, хурму та корольок
Хурма
Має світло-помаранчевий або жовтий колір, часто дуже тверда. Має вʼязку консистенцію, особливо якщо не дозріла. Щоб позбутися вʼязкості, потрібно заморозити її на добу, а потім розморозити. Таку хурму найкраще використовувати для пирогів.
Корольок
Має темно-помаранчевий колір і коричневу мʼякоть. Корольок не вʼязкий, його можна їсти відразу після покупки.
Шарон
Це сорт хурми східної. Шарон твердий, не вʼязкий та солодкий. У шарона немає кісточок, тому його зручно використовувати у смачних зимових салатах.