Чому потрібно їсти баклажани: корисні властивості та як вибрати найкращі
Літо – чудова пора поласувати смачними овочами та фруктами. Особливе місце серед них займають баклажани. Вони некалорійні та багаті корисними елементами.
Оздоровчі властивості
Перевагою баклажанів є їх низька калорійність – в 100 г цього овоча міститься лише трохи більше 20 ккал. Вживання баклажанів забезпечить організм калієм, кальцієм і магнієм. Це також хороше джерело клітковини. У 100 грамах баклажанів його буде в два рази більше, ніж в яблуці або персику.
Користь баклажанів:
- має детоксикаційні властивості,
- покращує обмін речовин,
- запобігає серцево-судинним захворюванням,
- знижує рівень холестерину.
Шкірка баклажанів містить фенольні сполуки, які покращують роботу організму. Серед цих сполук є антоціани, які мають сильну антиоксидантну дію і відповідають за фіолетово-темно-синій колір шкірки.
Вчені також довели, що баклажани мають протираковий ефект, вилучивши з цих овочів з’єднання під назвою насунін. Дослідження показують, що ця речовина обмежує розвиток ракових клітин
Кому не можна їсти баклажани
З огляду на те, що баклажани важко перетравлюються, давати їх не можна: дітям, вагітним жінкам, людям, які страждають на ревматизм та подагру, при проблемах з нирками і травленням.
Які баклажани обрати
Вибирайте овочі з пружною, блискучою, гладкою шкіркою і насиченого фіолетового кольору. Уникайте потрісканих, зморшкуватих, коричневих, синіх або жовтих баклажанів. Найкраще використовувати баклажани відразу, або їх можна зберігати в холодильнику у відділенні для фруктів і овочів до тижня.