Що пити влітку: дієтолог назвала найкращі напої для спекотних днів

Дієтолог Академії харчування Мелісса Маджумдар на основі досліджень склала рейтинг найкращих зволожуючих напоїв.

Молоко краще за воду

На першому місці, як не дивно, була не вода, а знежирене молоко. Виявилося, що напої з невеликою кількістю цукру, жиру або білка допомагають підтримувати організм зволоженим довше, ніж звичайна вода – газована або негазована.

Молоко містить як молочний цукор, тобто лактозу, так і білок і жир, які значно уповільнюють процес спорожнення шлунка, що, в свою чергу, сприяє кращому зволоженню. Молоко також містить натрій, один з електролітів, який утримує воду в організмі та зменшує утворення сечі.

Що ще пити влітку

Хоча було доведено, що невелика кількість цукру може допомогти зволожити організм, пам’ятайте, що солодкі газовані напої та оброблені фруктові соки категорично не можна вживати в жарку погоду. Вони містять велику кількість цукру та калорій, які не сприяють адекватному зволоженню. Тож до чого тягнутися у спекотний день? Окрім знежиреного молока, добре підійде свіжовичавлений апельсиновий сік, холодний чай (наприклад, зелений, білий, м’ятний чи гібіскусовий), і навіть кава.

Влітку дуже важливо вживати три, а то й чотири літри рідини. У спекотні дні ми особливо вразливі до зневоднення. Такі симптоми, як: головний біль, слабкість, відсутність апетиту, роздутий живіт і сухість у роті означають, що ми не забезпечили потрібну кількість рідини. Нестача води може призвести до порушення роботи внутрішніх органів, наприклад нирок, серця, і, як наслідок, призвести до розвитку серйозних захворювань.