Краса та довголіття: лікар розповів, як збереження м’язової маси впливає на здоров’я людини

Навіть у похилому віці можна добре себе почувати та покращити своє здоров’я, якщо зберегти м’язову масу тіла. Про це повідомив лікар Майкл Мозлі, передає видання Express.

Силові вправи для здоров’я

Лікар розповів, що особливо важливо виконувати силові вправи, зокрема, тренуватися з опорою, інакше після 30 років м’язи почнуть слабшати. За його словами, такі вправи допоможуть підтримувати тіло молодим на клітинному рівні. Щоб це довести, було проведено спеціальне дослідження на вплив фізичних вправ. Воно показало, що за 12 тижнів цілком реально збільшити м’язову масу на 10%, силу – аж до 150%, що впливає на тіло та дає поштовх мозку.

Також у дослідженнях брали участь люди страше 50 років, які виконували аеробні та силові тренування. Вони виявилися корисними не тільки для тіла, а й для мозкової діяльності. Тренування з опорою покращують роботу мозку, добре впливають на сон та пам’ять. Мозлі зазначив, що учасники досліджень, які виконували силові вправи впродовж року, стали краще спати, збільшивши період сну на 20 хвилин.

Ще один позитивний момент від таких вправ – втрата зайвої ваги, особливо жиру навколо живота. Такий висновок зробили дослідники з Гарвардського університету. Вони протягом 12 років спостерігали за понад 10 000 чоловіками. Ті, які робили похвилинно силові вправи, краще втрачали жир на животі, ніж ті, хто виконував кардіотренування. Дослідники зазначають, що цей жир виробляє хімічні речовини, які можуть негативно впливати на рівень цукру в крові. На відміну від м’язових клітин, які під час тренування вбирають цукор з крові. Доведено, що кожні 10% збільшених м’язів знижують ризик переддіабету на 10%, а 30-60 хвилин силових тренувань – ризик хвороби серця та раку на 20%.

Отже, нарощування м’язової маси допоможе не лише добре виглядати, а й продовжити життя.

Що буде з м’язами, якщо не займатися спортом

Якщо людина старіє і не займається спортом, то відбувається втрата м’язових волокон. Про це розповіла професорка фізіології м’язів Копенгагенського університету Ебігейл Маккі. Вона зазначила, що з віком ці волокна зменшуються постійно із-за втрати м’язового нервового зв’язку. Він послаблюється, зв’язок рветься і волокна гинуть.

– Ніколи не пізно почати займатися силовими вправами, – відмітила Маккі. – Адже вони допоможуть уповільнити негативні зміни, які відбуваються з тілом. Проте, якщо ви ніколи не робили таких вправ, краще спочатку проконсультуватися з лікарем. Будь-яку фізичну активність потрібно починати повільно.