Названо цілющі властивості винограду, про які ми не здогадувалися

Люди відкрили цілющі властивості винограду ще за 5000 років до нашої ери. Їх використовували як ліки від проблем з травленням, порізів і ран. Виноград багатий вітамінами С, А, В, а також мінералами, такими як калій, фосфор, кальцій, магній, цинк, мідь і залізо. Крім того, вони є одними з небагатьох фруктів, що містять йод, який вкрай важливий для щитовидної залози.

Протиракові властивості винограду

Дослідження показали, що виноград має протиракові властивості завдяки наявності флавоноїдів, головним чином у насінні, шкірці та стеблах. Ці природні антиоксиданти в поєднанні з вітамінами С і А борються з вільними радикалами в організмі, які відповідають за утворення раку. Вчені помітили, що екстракт виноградних кісточок має здатність знищувати ракові клітини in vitro. Крім того, дослідження, опубліковане в «Clinical Cancer Research», доводить, що екстракт виноградних кісточок індукує апоптоз (запрограмовану клітинну смерть) у клітинах лейкемії.

Виноград – глікемічний індекс

Виноград може бути корисним при схудненні, в основному завдяки наявності ресвератролу, який сприяє схудненню. Дослідження показують, що ресвератрол прискорює процес розщеплення жиру в організмі. Крім того, було помічено, що ресвератрол підвищує чутливість клітин до інсуліну, що дозволяє стабілізувати рівень глюкози та інсуліну, таким чином сприятливо впливаючи на втрату ваги та кількість жиру в організмі. Найбагатшим джерелом ресвератролу є темний виноград, особливо його шкірка.

Незважаючи на ці переваги, людям, які намагаються схуднути, слід обережно вживати виноград, оскільки він досить калорійний: 100 г – це близько 69 ккал.

Хоча виноград має низький глікемічний індекс (ГІ = 45), людям з цукровим діабетом слід бути обережними при його споживанні. Вміст цукру у винограді в межах 12-25% складається в основному з легкозасвоюваної глюкози і фруктози. Для кращого розуміння одна кисть винограду еквівалентна приблизно 5 кубикам цукру.

Читайте також: