Науково доведено: цей доступний фрукт здатний знизити ризик діабету
За останні десятиліття проблема діабету стала однією з найбільш актуальних у сфері громадського здоров’я. Захворювання стає все поширенішим, особливо серед жінок, що ставить під загрозу їхнє довголіття та якість життя.
Однак споживання авокадо може значно знизити ризик розвитку діабету у жінок. Про це засвідчує нове дослідження, що було опубліковане в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Що показало дослідження
Дослідники проаналізували звіти учасників щодо харчових звичок та їхніх медичних діагнозів. Результати вказують на те, що жінки, які вживали авокадо, мали значно менший ризик виникнення діабету порівняно з тими, хто не споживав цей фрукт. Однак у чоловіків такого зв’язку не було виявлено.
Зауважено, що серед близько 45% учасників регулярно вживали авокадо, причому середня кількість споживаного фрукта становила 34,7 грама для чоловіків і 29,8 грама для жінок.
Цікаво, що особи, які включали авокадо у свій раціон, зазвичай мали вищий рівень освіти, мешкали переважно у міських районах і взагалі харчувалися більш здорово. Це може свідчити про те, що ці учасники мали більший доступ до корисних продуктів.
У жінок, які споживали авокадо, ризик виникнення діабету зменшувався на 22-29%, однак у чоловіків подібний ефект не спостерігався.
Як авокадо може захистити від діабету
“Існує кілька потенційних способів. Одним з основних є наявність антиоксидантів, які можуть зменшити запалення і пошкодження клітин. Саме вони збільшують ризик розвитку таких захворювань, як діабет. Авокадо з високим вмістом жирів і клітковини також має низький глікемічний індекс. Це не призводить до стрибків глюкози й, як наслідок, підвищення рівня інсуліну, що є несприятливим для метаболізму”, — говорить лікарка-ендикринологиня Авантіка Ворінг.
Однак важливо зазначити, що саме авокадо одне по собі не є достатнім засобом для запобігання діабету. Для ефективної профілактики необхідно уважно ставитися до всього раціону.
Дієтологиня Еліза Вітакер наголошує, що хоча авокадо може зменшити ризик розвитку діабету, важливо приділяти увагу загальному харчуванню при профілактиці цього захворювання. Здоровий спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, сприяє зниженню ризику діабету.
Читайте також:
- Які продукти не можна їсти натщесерце: така їжа може викликати розлади травлення
- ТОП-5 повсякденних продуктів, які ви, ймовірно, їсте неправильно