Обережно, ботулізм: кам’янчанам нагадали, як вберегтися

Кам’янський райвідділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб попереджає про небезпечну хворобу – ботулізм. Це захворювання щороку реєструється майже в усіх регіонах України.

Ботулізм – гостре важке харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Щоби вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте консервацію, які зберігалися більше року.

2. Не купуйте консерви та інші домашні продукти з рук та стихійних ринках.

3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

4. Не вживайте продукти, якщо не впевнені в їх якості або правильному зберігання та транспортуванні.

Також не вживайте їжу з підозрілих ємностей:

  • роздутих банок;
  • банок зі здутими кришками;
  • банок, з яких щось витікає;
  • нещільно закритих банок;
  • банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, найчастіше вони з’являються через 12–24 години,  виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

  • нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім — стадія парезу кишківника – здуття живота, закреп;
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • порушення близького зору;
  • сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

При перших проявах відповідних симптомів фахівці радять негайно викликати швидку, промити шлунок підсоленою водою, зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.