Обережно, ботулізм: кам’янчанам нагадали, як вберегтися
Кам’янський райвідділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб попереджає про небезпечну хворобу – ботулізм. Це захворювання щороку реєструється майже в усіх регіонах України.
Ботулізм – гостре важке харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.
Щоби вберегтися від ботулізму:
1. Не вживайте консервацію, які зберігалися більше року.
2. Не купуйте консерви та інші домашні продукти з рук та стихійних ринках.
3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
4. Не вживайте продукти, якщо не впевнені в їх якості або правильному зберігання та транспортуванні.
Також не вживайте їжу з підозрілих ємностей:
- роздутих банок;
- банок зі здутими кришками;
- банок, з яких щось витікає;
- нещільно закритих банок;
- банок, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, найчастіше вони з’являються через 12–24 години, виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім — стадія парезу кишківника – здуття живота, закреп;
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- порушення близького зору;
- сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
При перших проявах відповідних симптомів фахівці радять негайно викликати швидку, промити шлунок підсоленою водою, зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.