Мер Парижа: “Російським та білоруським спортсменам не будуть раді на Олімпіаді”

Мер Парижа Анн Ідальго підтвердила, що виступає проти участі російських та білоруських спортсменів на Олімпійських іграх-2024. Ідальго побувала у Києві, де відвідала тренувальний центр українських атлетів.

“Я хочу сказати російським та білоруським спортсменам, що їм не раді в Парижі, і сказати українським атлетам і всьому українському народу, що ми їх дуже підтримуємо”, – сказала мер.

Ідальго послідовно виступає із засудженням російського вторгнення в Україну. Глава столиці Франції неодноразово висловлювалася проти участі російських спортсменів на Олімпійських іграх-2024, у тому числі в нейтральному статусі, поки росія продовжує війну проти України.

Нагадаємо, на початку року українські спортсмени звернулися до Анн Ідальго, а також президента Франції Еммануеля Макрона, міністра спорту Амелі Удеа-Кастері та голови оргкомітету ОІ-2024 Тоні Естанге з листом-зверненням. У ньому найвідоміші представники українського спорту звернули увагу політиків та функціонерів на те, що ніхто з російських спортсменів відкрито не засудив війну, а також навели докази підтримки агресії проти України “нейтральними” росіянами, допущеними до ОІ-2024 (наприклад, олімпійськими чемпіонами Владиславом Ларіним, Заурбеком Сідаковим та Зауром Угуєвим).

У грудні минулого року Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) ухвалив рішення про допуск учасників з росії та білорусі у статусі “індивідуальних нейтральних спортсменів” до Олімпійських ігор 2024 року.

Виконувач обов’язків міністра молоді та спорту України Матвій Бідний вищезгадане рішення МОК назвав “безвідповідальним”. Цю позицію також розкритикував Міністр закордонних справ України Сергій Кулеба. Пізніше голова Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт розповів про плани зібрати власну базу допуску щодо допущених до ОІ-2024 “нейтральних” спортсменів.

Читайте також: