6 причин, чому темний шоколад корисний для вашого організму та настрою
Темний шоколад не лише ласощі, але й джерело корисних мінералів, таких як залізо, магній та цинк. Він також може позитивно впливати на ваше здоров’я, адже наука підтверджує його роль у зменшенні запалення, зниженні ризику серцевих захворювань та інших аспектах. Розповідаємо про усі переваги темного шоколаду, що ґрунтуються на наукових даних.
Поживний і корисний
Темний шоколад високої якості з вмістом какао 70–85% є джерелом значної кількості поживних речовин, перш за все завдяки клітковині та мінералам.
Наприклад, 100-грамова плитка такого шоколаду містить:
- 11 грамів клітковини;
- 67% денної потреби у залізі;
- 58% денної потреби у магнії;
- 89% денної потреби у міді;
- 98% денної потреби у марганці;
- а також значну кількість калію, фосфору, цинку та селену.
Звичайно, вживати весь шоколад за один раз не доцільно, оскільки він містить близько 600 калорій та цукру. Загалом, дієтологи рекомендують обмежувати споживання темного шоколаду до 25 грамів на день.
Ще одним важливим бонусом темного шоколаду є наявність корисних жирних кислот: олеїнової, стеаринової та пальмітинової:
- олеїнова кислота корисна для серця;
- стеаринова кислота нейтрально впливає на холестерин у крові;
- пальмітинова кислота може у незначній мірі підвищувати рівень холестерину.
Темний шоколад також містить стимулятори, такі як кофеїн і теобромін, але їхня кількість дуже мала, тому він вас не збадьорить так, як кава.
Потужне джерело антиоксидантів
Наукові дослідження підтверджують, що какао-боби, з яких виготовляється темний шоколад, мають високу концентрацію антиоксидантів, що дозволяє їм ефективно боротися з вільними радикалами.
Також темний шоколад є відмінним джерелом органічних сполук, які відіграють роль антиоксидантів, таких як поліфеноли, флаваноли та катехіни.
Покращення кровообігу та зниження тиску
Дослідження свідчать про те, що какао та темний шоколад можуть покращувати кровообіг та знижувати кров’яний тиск, хоча варто зазначити, що цей ефект не є драматичним.
Флаваноли, які містить темний шоколад, можуть стимулювати ендотелій — слизову оболонку артерій — і сприяти виділенню оксиду азоту. Цей процес сприяє розслабленню артерій, знижуючи опір кровотоку і, відповідно, кров’яний тиск.
Зменшує ризик серцевих захворювань
Флаваноли, що містяться у темному шоколаді, можуть знизити резистентність до інсуліну, що є частим фактором ризику для розвитку серцевих захворювань та діабету. Однак, варто зазначити, що темний шоколад також містить цукор, який може компенсувати цей ефект.
Згідно з одним з досліджень, споживання шоколаду два або більше разів на тиждень може знизити ризик утворення кальцинованих бляшок у артеріях на 32%. Інше дослідження показало, що споживання цього продукту більше ніж п’ять разів на тиждень може знизити ризик серцевих захворювань на 57%.
Захищає шкіру від сонця
Біоактивні сполуки у темному шоколаді корисні для шкіри. Флаваноли можуть захищати від ураження сонцем, поліпшувати кровообіг у шкірі та підвищувати її щільність та зволоженість.
Якщо ви плануєте відпочинок на морі, радимо включити додаткову порцію темного шоколаду до свого плану підготовки. Проте це не замінює застосування засобів з SPF-фільтрами.
Нормалізує роботу мозку
Темний шоколад також може поліпшити функціонування мозку! Декілька досліджень підтверджують це. Одне з них показало, що споживання какао з високим вмістом флаванолів протягом п’яти днів підвищує кровообіг до мозку.
Крім того, какао містить стимулюючі речовини, такі як кофеїн і теобромін, які допомагають мозку працювати краще в короткостроковій перспективі.
Читайте також:
- Натуральний чи підробка: як визначити якісний шоколад
- Дієтологиня назвала поширені харчові звички українців, що шкодять здоров’ю