8 найкращих способів схуднення, які схвалені експертами

Нині існує безліч дієт і порад щодо схуднення. Деякі прихильники низьковуглеводних дієт уникають вуглеводів, тоді як інші віддають перевагу голодуванню або виключають солодке зі свого раціону.

З різноманіттям інформації та концепцій щодо схуднення легко загубитися. Однак, що насправді допомагає досягти бажаної ваги? На думку фахівців, якщо ваги застоюються, слід дотримуватися наступних порад.

Важливий аспект: збалансоване харчування

Експерти вважають, що кожен прийом їжі повинен містити всі три основні макронутрієнти. Вуглеводи надають організму енергію та поліпшують здатність концентруватися, тоді як білки сприяють нарощуванню м’язової маси, а здорові жири забезпечують почуття ситості на тривалий час.

Переконайтеся, що вуглеводи (наприклад, хліб, рис, картопля) становлять значну частину вашого щоденного раціону. Тому фахівці не рекомендують тривалий відхід від вуглеводів або кетогенної дієти.

При розрахунку на потребу в 2000 калорій на день рекомендується наступна комбінація поживних речовин: 264 г вуглеводів, 66 г жирів і 72 г білків.

Овочі правильно насичують організм

Помідори, огірки, морква та інші овочі є надзвичайно низькокалорійними, але водночас багатими на клітковину. Це забезпечує відчуття ситості на тривалий час.

“Овочі також заповнюють шлунок за рахунок свого значного об’єму, що сприяє швидкому настанню почуття ситості”, – роз’яснює дієтолог Ілана Мюльштейн.

Крім того, овочі містять велику кількість вітамінів та мінералів, які підтримують оптимальне функціонування організму.

Свіжі продукти переважають оброблені

При виборі продуктів важливо стежити за тим, щоб вони мали якомога менше інгредієнтів.

Продукти з високим рівнем обробки, такі як заморожена піца, випічка, фруктові йогурти або шоколадні батончики, зазвичай містять значну кількість цукру або солі, що призводить до високої калорійності.

Експерти рекомендують замість цього споживати свіжі фрукти та овочі, горіхи та насіння, авокадо та цільнозернові продукти.

Боротьба з жиром на животі за допомогою клітковини

Для ефективного зниження жиру на животі рекомендується вживати квасолю, сочевицю та вівсяні висівки. Ці продукти містять велику кількість клітковини, яка відома своїми властивостями сприяти виведенню надлишкового жиру з організму.

Деякі фрукти та овочі, такі як яблука, цвітна капуста та цитрусові, також є відмінним джерелом клітковини, сприяючи боротьбі з жировими відкладеннями на животі.

Відсутність заборон

Експерти також вказують на те, що постійно дотримуватися помірності важко. Коли людина виключає цукор чи певні продукти зі свого раціону, вона швидко може стати жертвою тяги.

Щоб уникнути цього ефекту, іноді варто дозволити собі дієтичний “злочин”.

Короткі, але інтенсивні тренування

Багато людей, які прагнуть схуднути, вважають, що потрібно витрачати години на бігові доріжці, щоб досягти результатів. Однак це не так.

“Найефективнішим методом для схуднення є короткі, але інтенсивні інтервальні тренування, поєднані з силовими вправами на всі м’язові групи у інші тренувальні дні”, – рекомендує фітнес-тренер Джон Керсберген.

Пийте багато води

Достатня кількість води (приблизно 2,5 літра і більше в залежності від маси тіла та статі) важлива не лише для збереження здоров’я, а й для контролю апетиту. Мюльштейн радить тим, хто прагне схуднути, пити склянку води перед кожним прийомом їжі.

Якісний сон для контролю ваги

“Недостатній сон прямо пов’язаний зі збільшеним рівнем стресу та набором зайвої ваги”, – пояснює Шрірам Машині з Медичної клініки ваги в Нью-Йорку.

Проте важливою є не лише тривалість, але і якість сну. За словами експерта, для досягнення мети зниження ваги вам потрібно спати від семи до дев’яти годин, щоб бути “відпочилими та мотивованими до досягнення своїх цілей”.

Читайте також: