Останні новини

Вчені назвали новий продукт, що захищає серце та мозок

- 20 Березня 2024, 13:03

Вчені давно знають, що стан серця та мозку напряму впливає на тривалість життя та його якість. Саме тому профілактика та раннє лікування захворювань цих органів є настільки важливими.

Нове дослідження підтверджує, що артишоки можуть стати чудовим доповненням до вашого раціону для підтримки здоров’я серця та мозку.

Чому артишоки корисні

Артишоки – це не лише джерело мінералів, антиоксидантів і поліфенолів, але й мають безцінний потенціал для здоров’я. Їстівною частиною є брунька, яка покрита зеленими листовими приквітками. Хоча стебла, листя та зовнішні приквітки не споживаються, вони також містять необхідні фітохімічні речовини.

На думку вчених, артишоки можуть бути цінним джерелом біологічно активних сполук з потенційним терапевтичним застосуванням у боротьбі з раком, нейродегенеративними розладами і серцево-судинними захворюваннями.

Біоактивні речовини

Цей продукт насичений біоактивними сполуками, маючи низький вміст жиру та велику кількість нерозчинної клітковини. Він багатий на вітамін С, інулін, мінерали (фосфор, калій та натрій), а також фенольні сполуки та їх похідні. У ньому також містяться флавоноїди, які проявляють протизапальні та очищувальні властивості.

Хлорогенова кислота є основним компонентом екстракту артишоку, яка приймає участь у покращенні самопочуття.

Антимікробний вплив

Хоча антибактеріальні властивості артишоку ще не досліджені повністю, дослідження свідчать про його здатність інгібувати різноманітні патогени. Деякі речовини, знайдені в артишоках, виявилися здатними руйнувати клітинні стінки бактерій. Екстракти зі стебла, листя та головок артишоку пригнічують ріст бактерій, таких як Salmonella spp., Staphylococcus aureus та Escherichia coli.

Дослідження також підтверджують протигрибковий вплив екстрактів артишоку. Попередні дані свідчать про те, що екстракти артишоку можуть пригнічувати розмноження вірусів та порушувати їх прикріплення до клітин господаря.

Артишок і серцево-судинна система

Серцево-судинні захворювання становлять серйозну загрозу для здоров’я та життя людей по всьому світу. Екстракти артишоку проявляють здатність знижувати синтез холестерину. Дослідження показали, що додавання екстракту листя артишоку щурам, які мають проблеми з ожирінням, призвело до поліпшення їхнього ліпідного профілю і серцевих показників. Крім того, екстракти артишоку можуть запобігати утворенню атеросклеротичних бляшок у щурів, які отримували їжу з високим вмістом жирів.

Учасники досліджень з високим рівнем холестерину, які приймали дві дози екстракту артишоку протягом 8 тижнів, спостерігали значне покращення загального рівня холестерину. Також дослідження, проведені з участю здорових чоловіків та чоловіків з помірною гіпертонією, показали, що прийом концентрованого соку з листя артишоку протягом 12 тижнів призвів до зниження артеріального тиску.

Нейропротекторні властивості

Дослідження на моделі ожиріння на мишах свідчать, що спиртові екстракти артишоку мають позитивний вплив на параметри нейрозапалення. Інше дослідження показало зниження вироблення запальних цитокінів.

Науковці виявили, що речовини з екстракту артишоку можуть захищати від погіршення пам’яті, тривоги та депресії. Нейропротекторний ефект артишоку був продемонстрований також на мишачій моделі спорадичної хвороби Альцгеймера. Екстракти листя артишоку покращили когнітивні функції та відновили просторову пам’ять.

Читайте також:

По темі