5 переконливих причин, чому гречка щодня повинна бути на вашому столі
Гречку вирощували в Китаї ще понад 4500 років тому, а в Центральну Європу вона потрапила лише у Середні віки. Цей продукт завжди користувався попитом, оскільки він відмінно ріс на навіть виснажених ґрунтах.
Останні роки гречка знову набула великої популярності у багатьох країнах. Це через те, що вона є відмінним джерелом вітамінів та мінералів, а також замінює пшеницю, що протипоказана людям з непереносимістю глютену. Також окрім самої крупи, гречане борошно активно використовується як заміна звичайного пшеничного.
Чому гречка такий цінний продукт
Сприяє швидкому схудненню
З того часу, як співачка Адель добилася значного схуднення за допомогою ферменту сиртуїну, гречка стала дуже популярною, оскільки вона містить цей фермент. І справді, гречка допомагає втратити вагу. Сиртуїн також корисно впливає на роботу багатьох внутрішніх органів, таких як печінка, нирки та шлунок.
Як псевдозерно, гречка також вражає своїм низьким глікемічним індексом, що мінімально впливає на рівень цукру в крові, тому забезпечує довготривале насичення.
Захищає клітини
Гречка містить флавоноїди, такі як рутин і кверцетин, а також вітамін Е – у 100 грамах продукту міститься 2,1 міліграма вітаміну. Усі вони відносяться до групи антиоксидантів, які забезпечують захист організму від вільних радикалів і, таким чином, від процесів старіння та хвороб.
Крім того, флавоноїди позитивно впливають на кровообіг. Вони можуть не лише поліпшити стінки судин, але й сприяти покращенню кровообігу.
Будує м’язову і кісткову тканину
Гречка містить значну кількість білка і надає організму всі вісім незамінних амінокислот, які він не може синтезувати самостійно. Особливо багата амінокислотою лізином, яка сприяє підтримці сполучної та м’язової тканини, зміцнює кістки та бере участь у жировому обміні.
Запобігає розвитку діабету
Дослідження, проведене в Канаді, встановило зв’язок між регулярним споживанням гречки та зниженням ризику виникнення діабету. Під час експерименту на щурах псевдозерно сприяло зниженню рівня цукру в крові тварин на 12-19 відсотків.
Покращує стан нігтів та волосся
Тим, хто стикається з проблемою ламкості волосся та нігтів, варто включити гречку до свого раціону. Це зерно багате на різноманітні мінерали, такі як кальцій, магній, калій, залізо та кремній, які сприяють зміцненню волосся та нігтів, роблять їх більш міцними, густими та блискучими.
Читайте також:
- Їжте гречку правильно: продукти, які нейтралізують її користь
- Дієтологиня розповіла, як швидко та безпечно скинути зайву вагу: 3 надійні способи