6 продуктів, яких слід уникати для збереження здоров’я печінки

Печінка є одним з найважливіших органів, від якого залежить детоксикація організму від шкідливих речовин, вироблення жовчі для травлення та зберігання необхідних поживних речовин. Однак різні чинники, включаючи харчування, можуть впливати на здатність печінки виконувати ці функції. Розповідаємо, які продукти можуть негативно впливати на здоров’я печінки.

Смажені страви

Смажені продукти містять значну кількість трансжирів, які загалом вважаються шкідливими для здоров’я, особливо у великих кількостях. Ці жири підвищують рівень поганого холестерину (ЛПНЩ) і знижують рівень корисного холестерину (ЛПВЩ), що збільшує ризик серцевих захворювань.

Більше того, надмірне споживання смаженої їжі може призвести до неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП). Це стан, при якому відбувається накопичення жиру в печінці через неправильне харчування та спосіб життя. Постійне вживання смажених страв призводить до запалення печінки через жири, що містяться в них, що може сприяти розвитку цирозу печінки.

Доданий цукор

Однією з основних функцій печінки є обробка та метаболізм поживних речовин, що ми споживаємо, включно з цукром. Однак, коли ми споживаємо надмірну кількість доданого цукру, це негативно впливає на роботу нашої печінки.

Подібно до жирної їжі, вживання занадто великої кількості доданого цукру може сприяти накопиченню жиру в печінці, що може призвести до розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки. Ця проблема особливо актуальна, коли ви споживаєте велику кількість фруктози.

Алкоголь

Коли ви споживаєте алкоголь, він поглинається кров’ю і потрапляє безпосередньо в печінку. У печінці містяться ферменти, які розкладають алкоголь на ацетальдегід – отруйну речовину та відому канцерогенну речовину, яка потім розкладається на менш активний побічний продукт – ацетат.

Ацетат у подальшому розкладається на вуглекислий газ та воду. Однак, коли ми споживаємо занадто багато алкоголю або робимо це неодноразово протягом тривалого періоду часу, кількість виробленого ацетальдегіду пригнічує здатність печінки ефективно розкладати його.

Червоне та оброблене м’ясо

Червоне м’ясо містить велику кількість насичених жирів, які асоціюються з підвищеним ризиком захворювань печінки. Вживання насичених жирів може сприяти запаленню печінки та порушенню її нормальної функції.

Також оброблені види червоного м’яса, такі як ковбаси та бекон, містять шкідливі хімічні речовини, такі як нітрити та нітрати. Ці хімічні добавки використовуються для збереження продукту, але вони відомі як канцерогени і з часом можуть завдати шкоди печінці.

Біле борошно

Біле борошно – це рафінований вуглевод, який часто використовується в багатьох оброблених харчових продуктах, таких як хліб, макарони та випічка. Зручність та смак – це, безперечно, плюси, але регулярне вживання білого борошна може негативно впливати на вашу печінку.

При споживанні продуктів із високим вмістом рафінованих вуглеводів наш організм виробляє інсулін для регулювання рівня цукру в крові. Проте постійне підвищення рівня цукру в крові може викликати резистентність до інсуліну та хронічне запалення в організмі.

Крім того, споживання великої кількості білого борошна може сприяти збільшенню ваги та ожирінню – головним факторам ризику розвитку неалкогольного стеатогепатиту.

Безалкогольні напої

Безалкогольні напої підтримують популярність серед багатьох, але їх чрезмерне споживання може нашкодити здоров’ю, зокрема печінці. У цих напоях вміст великої кількості цукру та штучних підсолоджувачів, які можуть призвести до ожиріння, хвороб серця та інших серйозних проблем із здоров’ям.

Постійне перевищення норми вживання безалкогольних напоїв може стати фактором ризику для розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки.

Читайте також: