ТОП-7 найздоровіших видів риби

Піклуючись про своє здоров’я, не можна забувати включити в свій раціон рибу. Вона є ідеальним джерелом легкозасвоюваного білка, який має високу поживну цінність. Також риба містить жиророзчинні вітаміни, в тому числі вітамін А, Е і D.

Тріска

Одна з найкорисніших риб. ЇЇ м’ясо багате високоякісним білком. Це чудова альтернатива червоному м’ясу та птиці. Це універсальна риба, враховуючи спосіб кулінарної обробки і використання в стравах.

100 г тріски покриває приблизно половину добової потреби в селені. Варто також відзначити, що ця порівняно нежирна риба містить велику кількість вітаміну B12 і фосфору .

Омега-3 жирні кислоти є важливою причиною, чому тріска вважається однією з найздоровіших риб. Це речовини, які перешкоджають розвитку хвороби Альцгеймера і благотворно впливають на алергію.

Також тріска є цінним джерелом вітаміну D3, який особливо необхідний в осінньо-зимовий період. Це дозволяє отримувати з печінки цієї риби риб’ячий жир. Багатий ненасиченими жирними кислотами і вітамінами А і D, він стимулює імунітет організму.

Скумбрія

Містить велику кількість селену, який позитивно впливає на імунну систему і прискорює регенерацію клітин. Ця жирна риба також містить корисні омега-3 кислоти і вітамін D. Однак вагітним і годуючим жінкам слід бути обережними і намагатися не вживати її в їжу через її властивість накопичувати сполуки ртуті.

Багата скумбрія і іншими цінними інгредієнтами. Фосфор, що міститься в ньому, як і вітамін D3, благотворно впливає на кістки і зуби, тому лікарі рекомендують його вживати дітям.

Правильне засвоєння кальцію і фосфору в організмі, а також мінералізація кісток – все це результат вітаміну D3. Жінкам, які мають проблему з підвищеним ризиком втрати м’язової маси, слід їсти скумбрію.

Короп

Професійні спортсмени або спортсмени-початківці належать до групи людей з підвищеними харчовими потребами. Таким людям перед тренуванням потрібно вживати поживну їжу. Один з них, безумовно, короп. Він забезпечує енергією і поповнює запаси поживних речовин, тому ідеально підходить для раціону тренованих людей.

Завдяки високоякісному нежирному білку вживання коропа прискорює синтез нових білків у м’язах. Крім того, присутні в ньому омега-3 кислоти і колаген благотворно впливають на суглоби людей, які займаються спортом та ін.

Лящ

У список найкорисніших риб входить і лящ. Цікавий факт, що білки, що містяться в його м’ясі, відрізняються високою засвоюваністю. Він коливається від цілих 98,3%. – 98,8%. Це риба середньої жирності, яка містить довголанцюгові n-3 полієнові жирні кислоти (LC n-3 PUFA), які мають багато поживних переваг.

Лящ також багатий багатьма вітамінами, в тому числі вітамінами групи В, які впливають на правильну роботу нервової системи. Завдяки вітаміну Е, який міститься в цій рибі, знижується ризик раку та ішемічної хвороби серця.

Оселедець

Ніжне м’ясо оселедця, багате ненасиченими жирними кислотами, білками і мінеральними речовинами, цінують всі любителі риби. Різноманітність вітамінів, таких як A, E, B і D3, робить оселедець часто купуваним продуктом.

Щоб оселедець зберіг свої цінні поживні властивості, її необхідно правильно підготувати. Найкраще готувати на пару або запікати.

Форель

Люди, які дотримуються дієти, можуть легко додати цей вид риби в своє меню. Це чудова альтернатива м’ясу птиці. Райдужна форель, приготована на пару, запечена або тушкована, має максимальну поживну цінність. Термічну обробку потрібно проводити відносно недовго, щоб ніжне м’ясо не розвалилося.

Форель містить високоякісний білок, вітаміни групи В і корисні жирні кислоти і деально підходить в якості основної страви, закуски або інгредієнта салату.

Судак

Ще одна нежирна риба з цінними властивостями – судак. Біле ніжне м’ясо багате білками та вітаміном D3. Судак є чудовим джерелом селену. Його міститься аж 44 мкг, що покриває 80%. добова потреба в цьому елементі.

Варто знати, що селен підвищує імунітет організму і захищає еритроцити від вільних радикалів. Серед інших цінних інгредієнтів цієї риби виділяється вітамін D3. У 100 г судака може міститися аж 143% від добової потреби.

Читайте також: