Як правильно їсти гранат: поради та протипоказання

Чимало людей цікавить, як правильно їсти гранат і чи безпечні його кісточки для організму. Цей фрукт багатий на вітаміни та поживні речовини, але деяким людям його вживання може бути протипоказано або потребує обмежень. Розповідаємо, про користь гранату, чи можна їсти його з кісточками, а також кому взагалі не варто вживати цей фрукт.

Користь гранату

Гранат – це фрукт, який має багато переваг для здоров’я. Він не містить багато калорій і жиру, але насичений вітамінами і рослинними волокнами. Фолієва кислота допомагає правильно працювати органам, які утворюють кров, а також покращує стан шкіри і волосся.

Калій, магній і фосфор підтримують серце і нерви, додають енергії і беруть участь у багатьох важливих процесах в організмі. Гранат також є надійним джерелом вітаміну С і антиоксидантів, які захищають організм від пошкоджень вільними радикалами, які можуть спричинити серйозні хронічні захворювання та навіть рак.

Плоди граната мають сильний протизапальний ефект, який пов’язаний, зокрема, з наявністю в них антиоксиданту – пунікалагіна. Вживання граната або його соку зменшує запалення в організмі і сприяє здоров’ю серця.

Поліфеноли, які містяться в гранатах, можуть збільшувати витривалість під час фізичних вправ. Дослідження, проведені у пробірках і на людях, показали також, що екстракт граната може допомогти зменшити утворення каменів у нирках.

Гранатові сполуки борються зі шкідливими мікроорганізмами і можуть захистити, наприклад, ротову порожнину (зменшуючи ріст мікробів, які можуть сприяти неприємному запаху з рота та карієсу).

Нарешті, вживання граната може допомогти підтримати здоров’я кишкового мікробіому, який відіграє ключову роль у багатьох аспектах здоров’я людини.

Чи можна їсти гранат з кісточками

За словами американського експерта з правильного харчування Люсії Гарсіа, насіння граната дуже корисне для організму – їх можна жувати і ковтати. Це дозволяє краще засвоїти поживні речовини з фрукту.

Варто відзначити, що насіння граната багате поліфенолами, вітаміном С і вітаміном Е. Ці три інгредієнти мають потужну антиоксидантну дію.

Дослідження, проведені рядом науковців, показали, що антиоксидантні властивості насіння граната в 3,5 рази вище, ніж у вина чи зеленого чаю, а також в 48 разів вище, ніж у вітаміну С і вітаміну Е.

Насіння граната може ефективно видаляти вільні радикали, захищати клітини і сповільнювати процес їх старіння. Деякі дані стверджують також, що поліфеноли граната можуть проникати через гематоенцефалічний бар’єр (ГЕБ), боротися з вільними радикалами в мозку і покращувати його роботу.

Насіння граната містить багато рослинних волокон, які сприяють роботі шлунково-кишкового тракту, покращують обмін речовин, виводять токсини і є дуже корисними для здоров’я шлунково-кишкового тракту в цілому.

Кому не можна їсти гранат

Гранат і гранатовий сік, якщо їх вживати в помірних кількостях, не шкодять більшості людей. Однак деяким варто обмежити або повністю відмовитися від вживання цього фрукту.

Не рекомендується їсти гранат (особливо з кісточками):

  • дітям до двох років;
  • при алергії та індивідуальній непереносимості;
  • при хворобах травного тракту;
  • людям з діабетом;
  • людям з низьким тиском (щоб не знизити його ще більше).